Øl-risotto med laks

den

IMG_9413

Ah, beer. The cause of and the solution to all of life’s problems. – Homer Simpson

Denne risottoen skulle egentlig være en «vanlig» risotto med hvitvin og sjømat, men siden jeg kom for sent til polet ble det i dag en helt ny type risotto, et eksperiment der vin ble byttet ut med øl.

Det skal sies – en ekte italiener hadde nok ikke vært helt fornøyd, ettersom jeg i denne italienske klassikeren har inkludert både franske ingredienser (ølet), asiatiske ingredienser (soyasaus) og norske ingredienser (laks). Men hey – det er vel det som kalles fusion. Og risotto egner seg godt til det.

Valg av ingredienser og tips og triks

Øl til laks er jeg ikke veldig kjent med, og valgte derfor det som fremsto som relativt trygt, et lyst øl med sitrussmak, som gjorde at ikke ølet overdøvde de andre smakene. Jeg tror ikke mørkt øl vil kunne fungere i denne retten, mener det vil bli litt for kraftig til laks. Jeg valgte Kronenborg 1664 Blanc ettersom den er lys og fruktig med litt sitrustoner, men du kan også velge andre lyse øl, jeg vil tro også en lys pils vil kunne fungere? Jeg var i hvert fall på nippet til å lage Corona-risotto, og tenker å prøve ut det en annen gang, siden øl-risotto ble såpass godt.

Det å bruke lyst øl i denne risottoen fungerte kjempefint og ga en forholdsvis kraftig, men balansert undertone. Siden jeg hadde valgt å ikke tilsette parmesan i risottoen synes jeg den manglet litt umamismak, og jeg tilsatte derfor lys soyasaus for å binde sammen de andre smakene. Soyasaus passer uansett godt til laks, og når den ikke overdrives fungerer den veldig fint også sammen med milde smaker. I tillegg var det behov for å gjøre retten litt syrlig, så jeg brukte limesaft (kan byttes ut med sitron).

Jeg har valgt å runde av smaken (i siste fase) med både smør og fløte, men det går an å kutte ut fløten dersom du ikke har det, eller du kan bytte ut fløten med creme fraiche, men da blir smaken av risottoen litt syrligere.

Smøret jeg stekte i var en blanding av ramsløksmør og vanlig smør, men jeg har i oppskriften kun oppgitt vanlig smør, siden ikke alle har ramsløksmør liggende. Andre urtesmør kan også fungere (som persille, gressløk, dill eller koriander). Hvis du er en av de som er glad i den aromatiske smaken av løk i risotto, og det er det jo mange av, kan du steke 1/2 finhakket løk i smør før du tilsetter risen i steg to. Det blir sikkert ekstra godt, men det går helt fint uten også.

Sjekk på pakningen hvor lang tid risottoen bruker. Vi hadde to risottotyper stående, den ene tok 13 minutter, den andre tok 20 minutter, de 7 minuttene kan være greie å spare om man har dårlig tid, og ved å kjenne til koketiden er det også lettere å beregne når risottoen er ferdig.

Dette trenger du (4 porsjoner):

 • 400 g laks, i terninger a 2-3 cm
 • 50 g smør
 • 350 g risottoris (for eksempel Arborio)
 • 3,3 dl lyst øl med hint av sitrus (jeg valgte Kronenborg 1664 Blanc)
 • minst 1 liter grønnsaksbuljong
 • 50 g smør
 • 2-3 ss fløte
 • 3 ss lys soyasaus
 • Ca 0,5 lime (kan erstattes med sitron)
 • Salt, pepper
 • Ev urter til servering (jeg valgte koriander)

Slik går du frem (tar cirka 20 minutter):

 1. Krydre laksen med salt og pepper og skvis over litt limesaft.
 2. Smelt smøret i en stekepanne. Stek risen i smøret så alle kornene er dekket av smør.
 3. Tilsett ølet, la det bruse og koke nesten helt inn. I mellomtiden koker du opp vann (gjerne med vannkoker) og i en gryte løser du opp to buljongterninger i det kokende vannet, finn frem øse.
 4. Mens du venter kan du også steke lakseterningene i smør på høy varme slik at de brunes på hver side, og sett til side med lokk for ettersteking.
 5. Når ølet har kokt nesten helt inn i risen tilsetter du én til to øser med grønnsakskraft og lar det koke nesten inn mellom hver gang. Rør kontinuerlig. Se hvor mange minutter det står på pakken at risen skal koke, men for å vite sikkert om risen er ferdig er det beste å smake på den. Konsistensen skal være fast, men ikke hard, og et triks er å stoppe litt før du tror den er helt ferdig.
 6. Når du mener risottoen er ferdig kokt, og kraften nesten har trukket inn (men ikke helt, så det er fortsatt litt grøtete) trekker du den til side og tilsetter cirka 50 gram smør, noen spiseskjeer fløte, soyasaus og lime. Smak til. Krydre også med salt og pepper, men vær forsiktig med salt dersom du bruker en salt soyasaus.
 7. Server risottoen med laksen på toppen og gjerne med samme type øl til maten som du har i risottoen. Dryss gjerne over friske urter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s