Dampede blåskjell

IMG_20160721_155404_resized

Det er de små farene som gjør livet spennende, ikke de store eventyrene. Som å plukke blåskjell en lat, solfylt sommerdag ellers preget av intens unnasluntring og dorsk lesing. – Andreas Viestad

Ingenting slår en sommerdag med nydampede blåskjell med et godt glass kald, tørr hvitvin, surdeigsbrød og hjemmelaget majones. Hvis også solen viser seg frem er dette, i hvert fall for meg, virkelig sommersidyll.

Visste du at det er både enkelt og raskt å dampe blåskjell? Og om du velger å lage brødene og majonesen selv blir det ekstra god smak på retten, som består av få elementer.

Jeg anbefaler surdeigsbrødeltefritt brødeltefrie rundstykkereltefrie baguetter eller focaccia (uten oliven og rosmarin) – vanlig focaccia eller eltefri

Hvis du vil lage majonesen selv finner du oppskrift her ( og her er løsning hvis den skulle skille seg). Vi lagde to typer majones: En vanlig majones, med litt finhakket hvitløk i, og en asiatisk majones tilsatt noen teskjeer med tomatpure og sweet chilisaus. Den asiatiske majonesen kan du også lage ved å oppgradere en kjøpemajones med tomatpure og sweet chilisaus, eventuelt også litt finhakket fersk chili. Det er også nydelig med noen dråper lime i majonesene, for ekstra syrlighet. Den asiatiske majonesen er den mest utradisjonelle, men var likevel favoritten på brygga i dag.

Sikker blåskjell-spising

Norges sjømatråd har tips både til skjell kjøpt i butikk og fanget selv. Når det gjelder skjell kjøpt i butikken viser sjømatrådet til at de holder høy kvalitet og er trygge å spise. Men skjell som ikke åpner seg etter damping bør likevel ikke spises.

I dag plukket vi blåskjellene selv.

Vi valgte skjell som lå inntil fjellsiden og stener, for å unngå for mye perler og sand i blåskjellene.

Når du plukker blåskjell selv anbefaler Sjømatrådet at du også husker på følgende:

 • Sjekk om de er trygge å spise via Mattilsynets blåskjellvarsel
 • Blåskjell smaker best når de er så ferske som mulig. Skjellene skal være levende helt fram til tilberedningen starter. Levende blåskjell vil lukke seg om du kakker skjellene mot benken eller et hardt underlag. Skjell som ikke lukker seg bør du fjerne, men husk å være litt tålmodig. Blåskjell lukker seg sakte.
 • Skjell som ikke åpner seg etter damping, skal ikke spises.
 • Levende skjell skal ikke fryses, men kan oppbevares i inntil fem dager lagt på is eller på laveste temperatur i kjøleskap.

Hvis du har fanget skjellene selv bør du også vaske og skrubbe skjellene før damping, slik at du unngår sand og diverse annet i dampingen. Vi fanget blåskjell i en bøtte, og fylte den med vann mens vi skrubbet ett og ett blåskjell. Legg de ferdigskrubbede blåskjellene i en bøtte med sjøvann, slik at de holder seg kalde.

I mange blåskjellsoppskrifter anbefales det å lage saus på kraften fra blåskjell, men når man har plukket blåskjell selv kan denne kraften bli salt (pga saltvann) eller litt grumsete og uegnet til saus. Jeg pleier alltid å smake på kraften for å sjekke om den kan brukes til kraft eller ikke, hvis den er for salt lar jeg være. Når jeg kjøper blåskjell i butikken lager jeg oftere saus på kraften, men det er ikke nødvendig.

Under har jeg skrevet inn en basisoppskrift på dampede blåskjell. Det er en klassisk oppskrift, jeg har plukket opp mye fra oppskriftene og artiklene til Andreas Viestad om blåskjelldamping. Vi har i tillegg til asiatiske varianter testet ut den enda mer kontroversielle versjonen whisky-dampede blåskjell. 

Men tilbake til oppskriften.

Dette trenger du (liten rett til fire personer):

 • 2-3 ss smør
 • 2 sjalottløk, finhakket (kan eventuelt erstattes med gul eller rød løk)
 • 1 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 kg blåskjell, renset og skylt (se tips lenger oppe)
 • Gjerne en halv håndfull hakkede urter (for eksempel timian, persille, gressløk)
 • Ca 2 dl hvitvin (helst tørr, rosévin går også)
 • Til servering: brød og majones (helst hjemmelaget, se tips og lenker lenger oppe)

Slik går du frem (tar cirka 25 minutter, pluss eventuelt skrubbing blåskjell):

 1. Gjør klar skjellene og hakk løk og hvitløk.
 2. I en stor gryte; smelt smør på medium varme. Ha i løk og hvitløk og stek til løken er blank.
 3. Skru opp varmen på maks temperatur. Ha i skjellene, eventuelle urter og hvitvinen. Den høye varmen vil gjøre at hvitvinen begynner å frese og dampe umiddelbart. Legg på lokk og la dampe i cirka fem minutter. Rør i gryta eller rist på den et par ganger underveis slik at skjellene får lik varmebehandling.
 4. Når de fleste skjellene har åpnet seg er skjellene ferdige. Legg skjellene over i en ny bolle.
 5. Server med hjemmelaget brød og majones.

Tips:

Du kan også lage en asiatisk versjon av dampede blåskjell der du tilsetter finhakket chili og ingefær i steg 2 og noen spiseskjeer tomatpuré i steg 3. Server med asiatisk majones.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s