Spicy bakt blomkål med grønn tahinisaus og avokado- og granateplesalat

20180210_172017.jpg

Whether it’s roasted, steamed, raw, baked, curried, pureed or boiled, there’s a cauliflower recipe to suit every occasion – Yotam Ottolenghi

Jeg har de siste månedene hatt blomkål til middag svært hyppig i ulike varianter. Blomkål er jammen en skjult perle,allsidig, med god egensmak og den tar til seg smaker og krydder på en god måte. Jeg synes ovnsbaking får frem det beste av blomkålen. Og dette er frem til nå den beste oppskriften jeg har prøvd på ovnsbakt blomkål. Håper den vil falle i smak også hos flere!

Først en liten ting: Denne retten er tilfeldigvis vegetarisk og vegansk, kjøtt og fisk er etter min mening overflødig i denne oppskriften. Min test på om en vegetarrett er vellykket/ bør gjentas er at jeg ikke på noe tidspunkt når jeg spiser skal tenke at denne retten mangler kjøtt eller fisk. Hvis retten står 100 % på egne bein er den godkjent. Denne oppskriften har fått et slikt godkjentstempel!

Blomkålen smaker mørt og krydret, sammen med en mild og syrlig tahinisaus og friske og konsistensrike grønnsaker, som gir en god balanse og spennende kontraster. Krydderblandingen og ovnsbakingen av blomkålen er inspirert av en oppskrift fra bloggeren Vidar Bergum som igjen har hentet inspirasjon fra Michael Solomov (lenker nederst). Jeg har valgt å endre litt på krydringen for å tilpasse til utvalget i butikkene i Norge.

Om tahinisausen

There are few limits as to what you can do with tahini, be that in savoury dishes with meat, fish or vegetables, and in puddings and baking, too – Yotam Ottolenghi

Tahini er paste av malte og ristede sesamfrø, for de fleste best kjent som en av hovedingrediensene i hummus. Tahini smaker litt peanøttaktig i seg selv og er veldig god i for eksempel kjeks. Du får kjøpt tahini i de fleste innvandrerbutikker. Det finnes en rekke ulike tahini-varianter, foreløpig er dette min favoritt:

Jeg har prøvd å lage denne blomkåloppskriften tre ganger og med ulike tahinisauser, både med og uten urter. Min konklusjon er at versjonen med urter (persille) er hakket bedre enn de andre. Og gode nyheter: Hvis du får rester av tahinisausen er den ypperlig til fajitas sammen med dine favorittgrønnsaker og litt stekt kylling!

Du kan også lage tahinisaus uten persille, smak deg da frem med de andre ingrediensene til du finner en konsistens og smak du er fornøyd med. Tahinisaus-oppskriften er fra den legendariske israelske kokken Ottolenghi, som er tahini-tilhenger og kjent for å ha uttalt at tahini er den viktigste ingrediensen han har i skapet sitt.

Salat med granateple

Denne retten kan og bør serveres med salat, granateple og andre friske grønnsaker til, gjerne også med brød. Jeg har prøvd to ulike salatvarianter, den ene er med granatepler og salat og den andre med en hjemmekomponert variant av granateple, avokado, persille og vårløk.

Jeg synes den førstnevnte er friskest, mens versjon to har mer konsistenser. Begge anbefales. Lag også gjerne din egen variant, men anbefaler å ikke droppe granateplefrøene, siden de gir god konsistens til retten.

Dette trenger du (2 personer):

Spicy blomkål

 • 1 stort blomkålhode (eller 1,5-2 små), hvert blomkålhode delt i fire båter (valgfritt å fjerne bladene litt eller helt)
 • 1 dl olivenolje eller rapsolje
 • 3 hvitløksfedd, skrelt og presset/finhakket
 • 1 ts gurkemeie
 • 1 ts paprikapulver
 • 0,5 ts cayennepepper
 • 0,5-1 ts chiliflak
 • 1 ts salt
 • ca 1/4 ts kvernet pepper (en omdreining med pepperkvernen)

Grønn tahinisaus

 • 1,5 dl tahini paste
 • 1,5 dl vann
 • 80 ml sitronjuice
 • 2 hvitløksfedd, skrellet og presset (kan sløyfes)
 • ½ teskje finkornet (vanlig) salt
 • 30 g (to-tre rause never) bladpersille med stilkene fjernet

Salat (velg en versjon eller lag din egen):

 • versjon 1: granateple, salat
 • versjon 2: granateple, persille, avokado, vårløk
 • begge salatversjonene kan gjerne tilsettes litt sitronsaft og olivenolje som dressing (litt mer olje enn sitronsaft)

Slik går du frem (tar 30-45 minutter):

 1. Sett ovnen på 220 grader, over- og undervarme.
 2. Bland sammen olivenolje, hvitløk, krydder, salt og pepper. Smør blomkålbåtene inn med blandingen. Fordel på et bakepapirkledt stekebrett eller ildfast form og stek midt i den oppvarmede ovnen til blomkålen er mør, kan ta fra 25 til 50 minutter, alt etter størrelsen på blomkål og hvor kraftig ovn du har. Blomkålen er ferdig når den er godt brunet på utsiden og helt mør inni. Skjær gjerne av en liten bit for å prøvesmake om du er usikker.
 3. Mens blomkålen står i ovnen: lag tahinisaus ved å blande sammen tahini, vann, sitronjuice, hvitløk, salt og persille. Kjør jevnt med blender. Smak eventuelt til med mer sitronjuice og salt hvis du ikke er fornøyd med smaken.
 4. Lag salaten
  • Versjon 1: Rens et halvt granateple (ta ut frøene, uten de hvite «veggene»), vask og riv salaten. Bland i en bolle og tilsett eventuelt litt sitronsaft og olivenolje for enkel dressing.
  • Versjon 2: Rens et halvt granateple (frø, uten de hvite «veggene»), grovhakk litt persille, avokado i terninger og snitt den hvite delen av vårløken. Bland i liten bolle. Tilsett gjerne en liten skvis sitronsaft og en knapp spiseskje olivenolje og rør.
 5. Server blomkålen varm med tahinisaus og salaten. Enjoy!

20180210_172104 (1)

Kilder:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s