Surmelksbrød ala 1926

IMG_20170220_224509_912.jpg

Dette er et brød med surmelk og rug, litt som en krysning av grovbrød og sveler, men med ganske annen konsistens. Oppskriften er fra en gammel kokebok jeg arvet fra min farmor, «Kokebok for norske hjem» av Ester Mejdell (publisert i 1926).

Boken inneholder hele 3627 oppskrifter (!) og har vist seg å være svært nyttig bok når jeg skal inn i klassisk norske retter og bruke tradisjonsprodukter.

Det er inspirerende å lete gjennom så gamle kokebøker. Utfordringen er at mange oppskrifter i slike bøker mangler vesentlig informasjon i fremgangsmåten («stek i varm ovn til ferdig»), jeg har derfor måtte prøve meg frem til noe som fungerer og eksperimentert. En annen utfordring med slike bøker er ingredienser som ikke lenger finnes/brukes. I denne oppskriften sto for eksempel «kremortartari», som er en av bestanddelene i bakepulver og ifølge wikipedia egentlig et biprodukt som krystalliseres ut ved gjæring av vin. Du får fortsatt kjøpt kremortartari via apotekers nettsider, for eksempel her, men produktet er i praksis ikke lenger i bruk i ordinær matlaging, jeg har valgt å bruke bakepulver i stedet, det fungerte fint.

Hevingsmiddelet i brødet blir dermed bakepulver og natron (sistnevnte pga surmelken). Det at det ikke er gjær i oppskriften gjør den «tettere» i krummen enn vanlig brød. Men den er aromatisk og interessant på smak. Og holder seg godt.

Dette er en fin måte å bruke opp surmelk man har igjen fra for eksempel sveler eller pjalt, som kan brukes som dessert eller turmat. Her er oppskrift på det:

Brødet er særlig godt med smør og gulost på. Det har en del egensmak, derfor passer nøytrale pålegg som gulost til, men jeg har spist brødet med alt mulig av pålegg. Alt fungerte fint!

Dette trenger du:

 • 3,5 dl surmelk
 • 1 dl sirup, lunken
 • 150 g rugmel
 • 275 g hvetemel
 • 1 ss sukker
 • 1/2 ts salt
 • 2 ts natron
 • 1/2 ts bakepulver
 • 1/2 ss karve

Slik gjør du:

 1. Sett ovnen på 250 grader over/undervarme og sett inn en jerngryte du har smurt inn med olje. Husk lokk.
 2. Ha surmelken i en bakebolle og pisk lett med en visp, tilsett lunken sirup (ikke kjøleskapskald, eventuelt forsiktig oppvarmet til romtemperatur i kjele)
 3. Sikt i mel, salt, sukker, natron og bakepulver og bland godt.
 4. Ha i karve, bland godt til du får en jevn og god deig, form.
 5. Når jerngryten er glovarm – ha oppi deigen, sett på lokket og sett tilbake i ovnen. Stek i cirka 30 minutter. Ta deretter av lokket, skru ned varmen til 220 grader og stek i 15-20 minutter til, eller til den er mørkebrun, men ikke brent.
 6. Ha over på rist og la den kjøle seg ned før du skjærer i den. Server gjerne med gulost.

Tips:

 • Du kan som et alternativ steke brødet i en brødform som er smurt eller med bakepapir, men den vil få en tynnere skorpe da og må antakelig steke litt lenger.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s