Tahini-kjeks med kanel

19417584_10158871622910223_1546795781979618142_o

When tahini or ‘halva’ cookies were at the height of their popularity a few years ago there was no escaping them. You could find them in all the cafés, in every bakery and in the cookie jar of any avid home baker, echoing the taste and texture of local halva, the crumbly dense Arab confection made with sesame paste and honey or sugar. – Yotam Ottolenghi, «Jerusalem»

Tahini cookies er en ukjent perle. De smaker litt som peanøttkjeks, og er svært vanlig i området rundt Jerusalem.

Kjeksene er søte og krydret og gode som snacks eller etter middag, kanskje også som turmat, vertinnegave eller til å dele med kollegaer på jobb? Dette er ikke en kjent kjekstype her i Norge, men den er veldig delbar!

Tahini får du tak i i de fleste innvandrerbutikker, men sjelden i vanlig dagligvarer. Fargen på tahini kan være alt fra lys beige til veldig dyp rød, alt etter hvor lenge frøene er ristet. Tahini vil nesten alltid skille seg når den blir stående, men det er bare å røre i den, så blander den seg fint igjen. Libanesisk tahini skal være bra, jeg har også funnet denne tyrkiske som er min foreløpige favoritt:

Tahini from the Middle East is creamy enough to pour over porridge, nutty enough to spread on toast, and smooth enough to eat by the spoon. – Ottolenghi

Kjeksoppskriften er inspirert av Ottolenghi, og med samme fremgangsmåte, men med noen justeringer i ingrediensene: Jeg har valgt å bruke vanlig hvitt sukker i stedet for brunt sukker, vaniljesukker i stedet for vaniljeessens og vanlig smør i stedet for usaltet smør.

Dette trenger du:

 • 150 g romtemperert smør (usaltet eller vanlig, men unngå «gourmetsmør» som inneholder ekstra mye salt)
 • 130 g sukker
 • 0,5 ts vaniljesukker eller vaniljeessens
 • 110 g tahini paste
 • 25 g kremfløte
 • 270 g hvetemel
 • kanel til pådryssing før steking

Slik gjør du:

 1. Sett ovnen på 200 grader over/undervarme.
 2. Mål opp og gjør klar ingrediensene.
 3. Bland sukker og smør i en kjøkkenmaskin (til nøds med elektrisk håndvisp) på medium hastighet i ett minutt til det er akkurat blandet men ikke har blitt for luftig. Mens maskinen fortsatt er i gang – tilsett tahini, vanilje og fløte. Når det er blandet inn tilsetter du mel, litt om gangen, og kjører deigen i rundt et minutt, til deigen kommer sammen. Ta deigen over på en arbeidsflate og jobb/kna den sammen til den er myk og smidig i konsistensen.
 4. Knip av cirka 20 g deig og rull i håndflatene til en liten ball (noe mindre enn bordtennisball i størrelsen). Legg på et bakepapir og press forsiktig med baksiden av en gaffel for å gjøre den litt flatere og lage mønster. Gjør det samme med resten av deigen og legg deigen med 3 cm mellomrom. Du trenger to brett med bakepapir til dette.
 5. Dryss litt kanel over hvert kjeks før du setter dem i ovnen. Bak midt i ovnen i 13-17 minutter, følg med etter tretten minutter, de skal bli gyllenbrune.
 6. La dem kjøle seg litt ned på en rist før du serverer dem. Kjeksene kan etter nedkjøling også oppbevares i en tett boks, de vil holde seg godt i inntil 10 dager.

 

 

2 kommentarer Legg til din

 1. Sissel sier:

  Har funnet noen glass med glemt Tahini – vet du hvor lenge de kan være holdbar ?

  1. matosofi sier:

   Vet ikke, men Serious Eats pleier å være til å stole på: «Although its shelf life can vary depending on factors related to how it is made, such as roasting, it will generally stay good for months, if not years. Like other nut and seed pastes, expired tahini has a musty, stale smell and tastes noticeably bitter and funky.» http://www.seriouseats.com/2014/07/all-about-what-is-tahini.html

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s