Juleostekake med yoghurt, hvit sjokolade, kanel og stjerneanis

IMG_20181228_152124_252.jpg

Jeg har fått en ny ostekakefavoritt, som er ostekake der ostekremen er tyknet med yoghurt og stivnet med hvit sjokolade som først smeltes og deretter røres inn igjen og stivner kremen i kjøleskapet. Her kommer julevarianten.

I den opprinnelige oppskriften, som du finner her ble fersk timian blandet inn i bunnen, og også kokt sammen med honningen som tas over rett før servering. Det er veldig godt, men jeg har lekt med tanken å lage en mer krydret juleversjon av kaken.

Både kanel og stjerneanis er klassiske julekrydder, og begge to fungerer veldig godt sammen med appelsin, som frisker opp kaken. Siden stjerneanis er kraftigere på smak enn kanel, har jeg halvert mengden av denne i kakebunnen, slik at smakene ligger i bakgrunnen, men ikke blir for overveldende, det er viktig at også den hvite sjokoladen og ostekremen får sin rolle i retten.

Vi hadde en litt gammel kanel stående, derfor brukte jeg 1/4 ts, men hvis du har en nyere kanel, kan du gå litt ned på mengden om du ikke ønsker en fremtredende kanelsmak. Smak og behag.

Før servering koker du honning sammen med kanel, stjerneanis og mandarin, slik at disse smakene tar igjen det du har i både krem og kakebunn. Du kan godt bruke krystallisert honning, når den smelter vil den endre konsistens. Om du er usikker er det bare å smake på den etter du har varmet den opp, smaken pleier å bli god og det er en fin måte å «redde» honning på.

IMG_20181228_152124_251.jpg

Kaken kan lages inntil to dager før den skal serveres, men hell da over den tyntflytende krydderhonningen rett før servering for best resultat.

Hvis du ikke får tak i usaltet smør kan nok vanlig smør kan brukes, men usaltet smør vil fungere best. Hvis du bruker vanlig smør, så pass på å ikke bruke «gourmet»-smør som inneholder ekstra mye salt.

Dette trenger du (lite stykke til 8 personer):

 • 500 g gresk yoghurt
 • 200 g søte havrekjeks, jeg brukte Digestive
 • 60 g usaltet smør, smeltet
 • 1/4 ts malt kanel (kan redusere mengden om du ikke vil ha tydelig kanelsmak)
 • 1/8 ts malt stjerneanis (kan sløyfes)
 • 400 g kremost naturell (ikke lightversjonene, jeg brukte Philadelphia)
 • 40 g melis, siktet gjennom en sil
 • 1 appelsin eller to mandariner, det gule skallet finrevet til du får ca 1 ts mengde (ikke få med det hvite som er bittert)
 • 1 ts appelsinsaft/mandarinsaft
 • 150 g hvit sjokolade, brutt i 1-2 cm deler
 • 60 g honning
 • 1 hel stjerneanis og 1 kanelstang

Slik går du frem (30 min + minst 2 timer i kjøleskapet):

 1. Dekk bunnen og sidene av en 22-23 cm springform/kakeform med bakepapir og sett til side.
 2. Legg et rent koppehåndkle eller ostehåndkle i et enkelt lag i en sil og sett det over en bolle. Ta oppi yoghurten med en spiseskje, dra deretter opp sidene av håndkleet slik at håndkleet blir en ball rundt yoghurten. Press ut så mye vann du kan fra yoghurten, du skal ende opp med rundt 340 g tyknet yoghurt, hvis det blir litt mer eller mindre mengde igjen vil det bare påvirke tykkelsen på kremen, og en del slingringsmonn har du. Vannet du presser ut av yoghurten kan kastes. Sett til side yoghurten.
 3. Ta kjeksene i en ren gjennomsiktig plastpose og knus dem med en kjevle til de er finkornet. Bland med det smeltede smøret og kanel. Ta kjeksen skjevis over i kakeformen og press den ned til det blir et jevnt lag. Sett kakeformen inn i kjøleskapet.
 4. I en bakebolle – ha i kremosten, yoghurten, melisen, 1/2 ts av appelsinskallet og press ut 1 ts saft av mandarinen eller appelsinen som du også har oppi. Pisk til det er mykt, smidig og litt luftig.
 5. Smelt sjokoladen i vannbad – kok opp vann i bunnen av en stor kasserolle slik at det akkurat koker, ha sjokoladen i en bolle som tåler varme og som settes over det kokende vannet, men som ikke skal berøre vannet. Rør sjokoladen jevnlig i cirka 2-3 minutter til den er smeltet. Ta den smeltede sjokoladen forsiktig over i ostekremen, gjerne en spiseskje om gangen og vend inn sjokoladen med en slikkepott til det er godt blandet.
 6. Spre kremosten over kjeksbasen, sett inn igjen i kjøleskapet i minst 2 timer, til den har satt seg og stivnet noe.
 7. Når du skal servere den, varm opp honningen i en liten gryte med den gjenværende 1/2 ts appelsinskall, en hel stjerneanis og en kanelstang, til honningen blir tynn og tyntrennende. Ta av varmen og fordel over ostekaken. Du kan også varme opp honningen en halvtime før og la honningen stå på svak varme, da vil smaken bli enda sterkere.

Server!

 

2 kommentarer Legg til din

 1. Kari Hilde Juvkam sier:

  Fikk denne kaken servert i går- den er bare helt utrolig god – har ettersmak som en god vin!

  1. matosofi sier:

   Så hyggelig den falt i smak! Kan forøvrig kutte ut stjerneanis om dere bare vil ha kanelsmaken, men anbefaler begge. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s