Boller – grunnoppskrift og fastelavnsboller

IMG_20190227_203207_523.jpg

Dette er en familieoppskrift som jeg har prøvd meg på for første gang denne uken. Jeg har vokst opp med disse bollene som har vært (farlig) gode og mang en gang har latt huset/hytta fylles av lukten av boller som litt om litt stekes ferdig. For meg har disse vært standarden på hva boller skal smake. Det er min mor som har utviklet oppskriften over mange år. Disse bollene er saftige, ikke så søte som mange boller er, og med tydelig hint av kardemomme, uten at det tar over de rene smakene av de andre ingrediensene i bollene.

Jeg har halvert mengden i den opprinnelige oppskriften og skrevet inn en del utdypelser i fremgangsmåten. I senere innlegg skal jeg vise hvordan dette er en grunnoppskrift som også kan brukes til å lage boller «med gult i», skillingsboller, og den beste av alle – kringlen.

Kringlen tar utgangspunkt i grunnoppskriften på boller, men deigen klippes til og fylles med godsaker – vaniljekrem, nøtter, marsipan, sukkerkanel, you name it. Oppskriften er ikke vanskelig, men et omstendelig prosjekt og fortjener og vil få et eget innlegg med steg-for-steg bilder og forklaring.

Jeg kommer til å oppdatere bolleinnlegget etterhvert som jeg gjør meg erfaringer, men har fått spørsmål om å legge ut oppskriften allerede nå, av venner og bekjente som vil lage fastelavnsboller til søndag.

Husk: hvis du lager mer boller enn du spiser samme dag kan du fryse dem ned og tine dem/ varme dem opp i ovn rett før du serverer dem. Da smaker de så godt som nystekte.

Dette trenger du (2 brett* med boller):

 • 1 kg mel
 • 200 g smør
 • 6 dl helmelk
 • 200 g sukker eller melis
 • 0,75 pk fersk gjær**
 • 1 ts salt
 • 1 ts kardemomme
 • 1 egg

(til fastelavnsboller – her er oppskrift på pisket krem):

 • 2 dl kremfløte
 • cirka 1 ss sukker
 • cirka 0,5 ts vaniljesukker (kan sløyfes)

Slik gjør du:

 1. Smelt smøret i en stor gryte. Tilsett sukker/melis og rør til det er godt blandet.
 2. Tilsett melken. Rør rundt, blandingen skal få 37 grader, men det kan gå raskt pga sukkeret, så pass på. Ved 37 grader tar du gryten av varmen og tar i gjær, gjæren skal smuldres i, pass på å få ut eventuelle klumper.
 3. Bland siktet mel, kardemomme og salt i en stor bakebolle. Tilsett melkeblandingen og bland godt. Dekk til og la stå og heve en times tid til den har vokst til dobbel størrelse
 4. Ha deigen over på et melet bord eller bakeoverflate og del i emner (deigbiter).
 5. Ta litt mel på hendene og trill emnene til boller (litt mindre enn biljardkuler) og legg dem utover to bakepapirkledte stekebrett. Pass på at det er litt avstand mellom bollene. La etterheve tildekket (minst 1 time, jo lenger jo bedre, gjerne 3 timer om du har tid)
 6. Ha egg i en liten skål og pisk lett med en gaffel. Pensle bollene med egg før steking.
 7. Stek ett brett om gangen midt i ovnen på 225 til 250 grader under/overvarme i 7-10 minutter. Følg med underveis, men ikke åpne døren for ofte, bollene skal bli gyldenbrune på toppen (se bildet under)
 8. Avkjøl på rist eller på bakepapiret
 9. Hvis du skal lage fastelavnsboller pisker du fløte, sukker og vaniljesukker til krem. Del de avkjølte bollene i to med en kniv og fyll med kremen. Syltetøy kan også blandes inn. Dryss gjerne litt siktet melis over bollene.

20190227_195024.jpg

*deigen kan halveres uten problemer

**du kan også bruke tørrgjær. Gjæren skal da tilsettes i hvetemelet i stedet for i melkeblandingen, og temperaturen kan være litt høyere, gjerne opp til 40 grader

Gode lenker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s