Ramsløklaks og dip med aspargestopper og Amandinepoteter

Ramsløk er en skjult perle, som de heldigvis selger flere steder på vestlandet, blant annet på velassorterte butikker og på bondens marked. Ramsløk blir gjerne kalt vikingenes hvitløk, og smaker herlig, som en blanding mellom hvitløk og persille. Det er utrolig anvendelig, kan brukes i stedet for hvitløk i de aller fleste retter, og siden den er såpass mild på smak, passer den ekstra godt til fisk. Jeg kommer nok til å skrive mer om ramsløk og bruksområder i bloggposter senere, foreløpig legger jeg kun med en lenke, for de som er interessert i å lese mer allerede nå: http://www.skogoglandskap.no/fagartikler/2009/ramsloek

Jeg har brukt ramsløk mye til laksemiddager. Den følgende retten var mitt andre bidrag til Salmachefkonkurransen (www.salma.no). Ramsløkdipen kan brukes til alt fra grønnsaker i stenger til dip til salt chips. Det gjør altså ingenting hvis du får litt rester. 🙂 Slik gjør du:

Ingredienser til fire personer:

 • 500 gram laks av høy kvalitet
 • ca 1,5 ts Ramsløk på glass
 • 4 ss olje
 • 4 ss hvitvin
 • 2 ss smør
 • salt og pepper
 • 20 aspargestopper
 • 20 små Amandinepoteter
 • God ekstra virgin olivenolje, Maldonsalt
 • 3 dl Creme Fraiche
 • ca 3 ts ramsløk
 • salt, pepper, sukker, lime

Skru på ovnen til 200 grader, og sett vannet til potetene til koking.

Lag til et stort aluminiumsfoliestykke til fisken. Pensle med olje. Legg aspargestopper nederst, legg fiskefiletene på toppen. Lag gjerne pakker med en filet i hver pakke. Bland sammen ramsløkspure og olje, fordel dette oppå filetene. Ha hvitvin og litt smør under/rundt filetene. Salte og pepre fiskene. Pakk aluminiumsfolien sammen til en tett «pakke». Stek i ovnen til fisken er ferdig (flaker seg lett når man trykker på den), ca 15-20 minutter, avhengig av hvilken ovn du bruker.

Ha potetene i vannet, de skal ikke skrelles, bare vaskes godt. Kok til de er ferdige, hell av vannet, la de dampe godt av alt vannet. Hell over litt god olivenolje og rør eller rist litt på pannen slik at alle potetene blir dekket av et tynt lag med olje. Strø deretter over en god klype maldonsalt og pass på at det blir godt fordelt mellom potetene.

Ta Creme Fraiche i en liten bolle, rør godt slik at den blir myk og lett. Ta oppi ramsløk, rør rundt. Smak til med salt, pepper, sukker og lime. Det er viktig at det blir en god balanse mellom det søte, salte, bitre og syrlige og at ramsløken og creme fraichen er de mest fremtredende smakene.

Dander på en varm tallerken og server!

3 kommentarer Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s