Tjukke, amerikanske pannekaker

IMG_4901

I dag var det på tide med gode, gammeldagse pannekaker. Det er ikke dumt når man for eksempel har melk i kjøleskapet som man har lyst til å bruke opp.

Hvor tykke skal så pannekakene være? I Norge lager vi dem vanligvis ganske tynne, i Frankrike lager de crêpe, som er skikkelig tynne, mens i USA lager de mindre, tykke pannekaker. I oppskriften som presenteres her i dag har vi funnet frem en amerikansk oppskrift. Oppskriften kommer fra Anne Wilson sitt oppskriftshefte «Omeletter, pannekaker og friterte fristelser».

Oppskriften har egentlig vanlig melk, men ettersom Matosofen ble villig overtalt av en entusiastisk bonde på Bondens marked til å kjøpe kjernemelk/saup, ble dette brukt i dag. Kjernemelk er det som er igjen etter kjerningen når smøret er skilt fra fløten, og har en fettprosent på 0,7 %. Det er ikke vanlig å bruke kjernemelk i Norge, mens i Sør-Europa er det mye mer brukt. Når jeg brukte kjernemelk fikk pannekakene litt svele-smak, med vanlig melk vil de bli mindre syrlige og smake mer som «ordinære» pannekaker.

Vanskelighetsgrad: enkel. Forberedelsestid: 30 minutter, pluss ca 1,5 min steking per pannekake. Gir 16 pannekaker. Slik gjør du:

 • 7,5 dl hvetemel
 • 4 ts bakepulver
 • 4 ss sukker
 • 1/3 ts salt
 • 4 egg, sammenpiskede
 • 5 dl melk, vi brukte kjernemelk/saup
 • 60 g smør
 • 3 dl lønnesirup

IMG_4891

1) Ta det tørre (hvetemel, bakepulver, sukker og salt) og sikt det over i en stor bakebolle. Lag en grop i midten. Tilsett melk, sammenvispede egg og smeltet smør. Bruk en visp og bland inn litt og litt av det tørre etter hvert. Bland frem til du har fått en jevn og klumpefri røre. Hvis du har miksmaster kan du bruke det i stedet. Hvis røren er litt for tjukk, kan du ha oppi litt mer melk.

2) Dekk bollen med plastfilm og la den stå og svelle i 20 minutters tid.

IMG_4894

3) Varm opp en teflonstekepanne. Ha i litt smør. Hell oppi litt pannekakerøre og drei pannen slik at røren flyter ut i en sirkel med diameter på ca 15 centimeter. Stek på svak til middels varme i cirka ett minutt, eller til undersiden er gylden. Snu pannekaken og stek den andre siden.

4) Etter hvert som pannekakene er ferdige, legger du dem på en tallerken og dekker med et rent glasshåndkle. Slik holdes de varme og myke.

IMG_4903

5) Server pannekakene med lønnesirup (maple syrup). Legg to-tre oppå hverandre på tallerkenen, og sprinkle lønnesirup over slik at de blir myke og gode. Pannekakene kan også serveres med sukker eller pisket krem.

 

Husk! Hvis du vil holde deg oppdatert på siste nytt fra bloggen kan du gjerne trykke på knappen i høyre kolonne, så vil du motta e-post hver gang jeg poster et nytt innlegg. Du kan også like Matosofi på facebook, eller følge meg på Twitter.

3 kommentarer Legg til din

 1. Sunny sier:

  Heisann! Koselig å finne bloggen din! Jeg er norsk og bosatt i New York, der jeg skriver og underviser om norsk mat (giret mot det amerikanske publikum), sjekk gjerne bloggen min ut på http://arcticgrub.wordpress.com
  Ha en strålende uke og ser frem til å følge deg videre!
  Synnøve (Sunny) 🙂

  1. matosofi sier:

   Hei Sunny! Takk for hyggelige kommentarer. Bloggen din ser spennende ut, det er jo mye interessant å lære om norsk tradisjonsmat også for oss nordmenn, tenker jeg. Bloggen din er herved på min følgeliste. Ha en flott uke du også! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s