Slik lager du ditt eget urtesmør

IMG_4913IMG_4914

«There’s rosemary, that’s for remembrance; pray you, love,
remember. And there is pansies, that’s for thoughts.»
-William Shakespeare (Hamlet, Act 4, Scene 5)

Til og med Shakespeare er opptatt av urter, som jo har en lang historie både som smakstilsetning og som vidundermiddel. Urtesmør er utrolig enkelt å lage, og veldig anvendelig. Det er nok en av de teknikkene jeg bruker oftest, ikke minst fordi det er en veldig grei måte å bruke opp friske urter på, de holder seg mye lenger i urtesmør enn bare på potteplanten. Hvordan kan så urtesmør brukes? Det er bare fantasien som setter grenser. Smelt for eksempel litt rødvinssmør over den glovarme biffen etter steking, stek svinekotelettene i hvitløkssmør og olje, eller smør ostesmørbrødene med urtesmør før du tar på alt annet.

Urtesmør lager du slik: 1) la smøret bli litt mykt 2) bland inn hakkede urter eller andre gode smaker 3) voila!

Jeg skal i dette innlegget gi noen tips til hvordan jeg konkret pleier å gå frem for å lage urtesmør, noen ting å være obs på og jeg legger med noen tips til smaksvariasjoner nederst i innlegget. Jeg anbefaler å bruke friske urter.

Dette er basisoppskriften (se forslag til smakskombinasjoner nederst i innlegget, mengdeforholdene er kun veiledende, det kommer an på hvor kraftig du vil ha smakene, det er vanskelig å trå feil):

 • 50-100 g godt smør (ikke margarin)
 • 1 god neve friske urter (for eksempel rosmarin, koriander, oregano, basilikum, timian, persille)
 • ev 4-5 hvitløksfedd
 • ev syre (2 ss lime, sitron)
 • ev andre smaker (eks chili, redusert vin)

Slik gjør du det:

1) La smøret bli mykt slik at det er lettere å blande inn urtene og de andre smakene. Jeg synes det enkleste er å bruke en ostehøvel på smøret og legge smøret i en bolle, slik er den medgjørlig i løpet av ti minutters tid. (Du kan også prøve å blande inn urtene før den tid, men da må du bruke litt mer krefter)

IMG_4908

2) Gjør klar smakene du skal tilsette smøret. Vask og grovhakk urtene du har valgt. Husk å ikke finhakke for eksempel rosmarin, for da vil den endres til å få en lett parfymert smak. Hvis du skal hakke hvitløk, hakk hvitløksfeddene i små biter og husk å fjerne «kjernen» i hvitløken (spesielt hvis hvitløken har ligget litt), slik at du unngår stram og bitter smak. Det beste er å bruke en så fersk hvitløk som mulig (da er de gjerne litt lilla på skallet). Bildet under illustrerer omtrent hvor store biter jeg pleier å hakke hvitløken i. De kan godt være enda mindre.

IMG_4911

3) Tilsett smakene i smøret og rør kraftig eller mos med en gaffel, slik at smakene blir godt fordelt. Hvis du vil tilsette litt syrlighet, skviser du litt lime eller sitronsaft over smøret og rører det inn. Husk å unngå sitron/lime-stenene. På bildene under har jeg eksempler på urtesmør jeg har laget. Det til venstre er et hvitløkssmør, og det til høyre er et smør med hvitløk, koriander og lime.

IMG_4913 IMG_4914

4) Når smøret er ferdig trekker jeg plastfolie over og lar smøret stå i kjøleskapet til jeg skal bruke det. Det holder seg i mange måneder i kjøleskapet, hvis det varer så lenge. Du kan også velge å legge urtesmøret på bakepapir/matpapir/aluminiumsfolie/plastfolie og rulle det til en pølse og legge inn i kjøleskapet. Opp til deg. 🙂

Noen forslag til smakskombinasjoner:

 • hvitløk (hjemmelaget hvitløkssmør – klassiker som passer til «alt»)
 • basilikum og hvitløk (godt til italiensk mat, pizza, tomatsauser, kylling)
 • rosmarin og ev hvitløk (godt til lam, tomatsauser, oksekjøtt)
 • Basilikum og lime/sitron (godt til fisk)
 • Ramsløk, ev med litt sitron og honning (kan brukes som hvitløkssmør)
 • persille, sitron og hvitløk (klassisk kombinasjon, godt til for eksempel kylling, fisk)
 • Koriander, hvitløk, lime, eventuelt også chili (passer til asiatiske smaker, en av mine favoritter)
 • Timian, oregano, rosmarin, persille (urteblanding som kan anvendes til det meste)
 • Redusert rødvin – hell 1 dl rødvin i en kjele og la det koke til det er 1/3 av mengden, bland med smør (nydelig til biff og i tomatretter)

Generelt så pleier jeg å tenke at urtesmør med mye syrlighet (for eksempel mye lime), passer ekstra godt til fisk, kylling og svinekkjøtt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s