Superenkel ostedip – som kveldssnacks eller til ost- og vinkveld?

chaume ost v2

“Sometimes it’s good just to be seduced by the particular cheeses spread out in front of you on a cheese counter.” ― Nigella LawsonHow to Eat: The Pleasures and Principles of Good Food

Denne oppskriften fikk jeg for mange, mange år tilbake. Jeg var en av flere heldige vinnere av et mat- og vinkurs med Christer Berens. Det var et inspirerende og spennende kurs, der vi fikk være med i alle delene av matlagingsprosessen. Jeg er fortsatt inspirert av maten vi laget på dette kurset. Blant annet var dette første gang jeg brukte hvitvin i matlagingen, og siden den gang har hvitvin blitt hyppig brukt i både sauser, gryter og hva-det-nå-måtte-være. På kurset ble vi delt inn i lag som lagde hver vår rett og spiste krabbe med dill- og chilimajones, ørret med stekt eple og hvitvins- og spinatsaus, elgfilet med soppstuing og Tarte Tatin med hjemmelaget vaniljeis.

Med unntak av vaniljeisen har jeg laget alle disse rettene flere ganger siden, og alle oppskriftene kommer nok til å bli lagt ut på bloggen etter hvert også, de er veldig delbare!

Uansett – når vi på slutten av kurset skulle spise all maten vi hadde laget husker jeg at Christer Berens snakket varmt om hvordan det enkle ofte var det beste, og han argumenterte sterkt for at gode råvarer og enkel tilberedning ofte var det som skulle til. Han trakk særlig frem en rett der Chaume-ost brukes som en ostedip til kveldskos.

Når vi dro fra kurset fikk vi hver vår bok med oppskrifter fra kurset, og der, på en av de siste sidene, fant jeg denne oppskriften. Og jammen var det enkelt – og jammen var det godt! Boken vi fikk med oss heter Helt Chef, og det er der jeg har hentet oppskriften fra.

Det eneste som krever litt arbeid med denne retten er å finne denne osten:

chaume ost i pakken

Det er viktig at du finner Chaume-ost som allerede ligger i en treboks, det gjør alt så mye enklere. Du kan eventuelt kjøpe en annen Chaume-ost og finne en ildfast, liten form som osten akkurat får plass i. Det har jeg ikke forsøkt, men jeg regner med det skal fungere. Meny pleier å ha Chaume-ost, og ellers har jeg også funnet Chaume-osten i andre velassorterte butikker.

Hvis du finner osten, er resten superenkelt. Da kan du tilbringe mindre tid på kjøkkenet, og mer i sofaen, for eksempel foran en god film, eller i selskap med gode venner. Husk at denne osten smaker godt, men kan lukte litt, så plasser den i en plastpose før du tar den inn i kjøleskapet.

Osten ligger i en pappeske, som igjen er plassert i en treeske. Osten skal inn i ovnen mens den ennå er i pappen, men tas ut av treesken. Når osten er ferdig varm, legger du pappen med ost tilbake i treesken og serverer den rett i denne. Fungerer veldig bra!

Denne retten blir best med hjemmelagde, eltefrie rundstykker eller brød. Men du kan også steke opp halvstekte baguetter (hjemmelagde eller kjøpte), slik jeg har gjort i oppskriften under. Jeg anbefaler uansett at rundstykkene eller brødet er varmet opp før servering, det gir en ekstra touch på retten.

Du kan servere dette med bare Chaume-ost og baguetter/brød, men honningmelon gir god sødme til retten, og spekeskinke gir god salt, røkt kontrast. Det blir ikke mye enklere enn dette, ferdig på en halvtime, og etter min mening er Chaume-ost som dip en skjult perle på «ost og kjeks»-bordet!

Dette trenger du (tar cirka 30 minutter):

  • Chaume-ost (i tre-eske)
  • 2 baguetter
  • Honningmelon (kan sløyfes)
  • God spekeskinke (vi brukte Iberico-skinke fra Spania, Parmaskinke er også godt)

Slik går du frem:

  1. Sett ovnen på 200 grader. Ta Chaume-osten ut av treesken, slik at pappen fortsatt er på, men den ikke er i treesken.
  2. Når ovnen når 200 grader – sett osten rett inn i ovnen på en stekeplate. Den skal stå i ovnen i cirka 20 minutter.
  3. Når det er cirka ti minutter igjen legger du inn de halvstekte baguettene.
  4. Skjær opp honningmelon i biter og tynne skiver spekeskinke og legg på tallerkener/skåler.
  5. Ta ut osten og plasser tilbake i tre-esken. Skjær kryss i chaumeosten og brett kantene vekk slik at Chaume-osten fungerer som en ostedip (se bildet øverst).
  6. Dip små biter med baguette og spis sammen med melon og skinke. Hvis osten kjølner og blir litt for tykk igjen, er det bare å sette den raskt inn i ovnen igjen.

Bon appetit!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s