Skogsrisotto med kylling og bacon

IMG_7337

I dag sto risotto på menyen igjen. Denne gangen valgte jeg å servere risottoen med kylling og bacon. Temamessig tenkte jeg å lage en risotto som jeg får litt høst og skog-assosiasjoner til. Smaksmessig tenkte jeg å lage en umami-bombe. Umami er jo den relativt sett nyoppdagede femte smakssansen (mer om det her). Jeg synes umami smaker svært godt i risotto, og derfor ble både soyasaus, parmesan og sopp sentrale ingredienser (de har alle en kraftig umamismak).

Denne gangen valgte jeg å steke kylling og bacon sammen med to rosmarinstilker. Rosmarin tåler varmebehandling godt, og ved å tilsette hele stilker under steking får retten et hint av rosmarinsmak, uten at rosmarinsmaken blir for kraftig og parfymert. Men om du ønsker en kraftigere rosmarinsmak, er det selvsagt bare å grovhakke rosmarinen og tilsette den under eller etter steking av kyllingen. Husk at rosmarin ikke må finhakkes, da blir smaken for parfymert.

Du kan godt droppe kylling og heller øke mengden bacon i garnityret. Eller du kan øke mengen sopp og kutte ut kjøtt, slik at det blir en vegetarrett. Risottoen har en kraftig og god smak og egner seg godt som vegetarrett «på egne bein».

Denne retten tar under 30 minutter å lage.

 

Til tre personer trenger du:

Garnityr/ på toppen

 • 2 kyllingbryst, i biter a 1-2 cm
 • 0,5 rødløk, grovhakket
 • 1 champignon, eller flere, finhakket
 • 2 skiver bacon, i små biter
 • et par kvaster rosmarin
 • ca 2 ss soyasaus/champignonsoyasaus
 • salt,pepper

Risotto

 • 1 l kyllingkraft (eller vann og 2 buljongterninger)
 • 3 sjalottløk, finhakket
 • 3 hvitløk, finhakket
 • 350 g risottoris (for eksempel arborioris)
 • 1 dl hvitvin (kan byttes ut med øl og litt soyasaus)
 • 2 ss olivenolje (kan byttes ut med smør)
 • 3 ss Smør (pluss 3 ss smør rett før servering)
 • 50-70 g parmesan, finrevet

 

Slik gjør du:

1) Sett kyllingkraft til koking i en separat kjele

Garnityr/på toppen:

2) Skjær opp kylling, bacon, rødløk og champignon. Finhakk også sjalottløken og hvitløken og mål opp ris og vin slik at det står klart til senere. Hvis du har tid, er det smart å rive parmesanen nå.

3)Stek kylling og bacon på medium til høy varme slik at de får en karamellisert overflate og blir gjennomstekt inni, men ikke for lenge, da blir kyllingen tørr. Tilsett en rosmarinkvast i stekepannen, slik at litt smak «smitter over». Legg kylling og bacon over på en tallerken så de får hvile. Stek rødløk, hvitløk og sopp i smør, tilsett soyasaus, salt og pepper. Legg dette sammen med kylling og bacon og dekk til med aluminiumsfolie eller annet slik at det holder varmen.

Risottoen:

4) Varm opp olje/smør i stekepannen over medium varme. Tilsett finhakket sjalottløk og hvitløk og stek i et par minutter, til løken er myk og blank, men ikke brun.

5) Tilsett risen og rør rundt i ett minutt eller to, tilsett eventuelt mer smør (alle riskornene skal være dekket av smør).

6) Nå skal du tilsette hvitvin i stekepannen. Den vil begynne å koke med en gang, og målet er at hvitvinen skal reduseres til den nesten er fordampet, slik at all den gode smaken samler seg i løken, hvitløken og risen.

7) Når nesten all vinen har kokt vekk, hell oppi 1-2 øser med den kokende kyllingkraften. Rør hyppig i 2-3 minutter til nesten all væsken er absorbert og fordampet. Formålet mer røringen er å unngå at risen klumper seg, riskornene skal være separate. Et annet formål med røringen er å «slå ut» stivelse fra risen slik at risottoen får riktig konsistens.

8) Hell i kyllingkraft, en øse om gangen, rør godt mellom hver gang og la det koke nesten helt inn før du heller i en ny øse.

9) Se på risotto-pakken hvor lang tid den vanligvis trenger for å koke. Når risen har absorbert det meste av væsken, og tiden nærmer seg, kan du prøvesmake en liten skje med ris. Den skal ha litt tyggemotstand, men ikke være hard i kjernen. Når du er fornøyd med konsistensen, og væsken har fordampet, trekker du stekepannen av varmen og rører inn 3 ss kaldt smør.

10) Tilsett den finrevede parmesanosten. Rør godt hele tiden, inntil risen blir litt kremaktig. Smak til med salt og pepper.

11) Server med garnityret av kylling, bacon, løk og hvitløk på toppen (men rosmarinstilkene kan du fjerne, eventuelt kan du legge på noen til pynt, slik jeg har gjort det på bildet).

Håper det smaker!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s