Diper, salat og puréer som tilbehør til grillmat

salat

Mye grilling i sommer? Lei av vanlig potetsalat som tilbehør til kjøtt og fisk? Jeg har samlet noen forslag til tilbehør til grillmat. Flere av disse elementene inngår også i andre oppskrifter, men fungerer veldig fint på «egne ben» og som tilbehør til grillmaten.

1. Brokkolikrem er rund og litt søtlig og passer derfor godt til grillet kjøtt som gjerne er salt og litt bittert. Brokkolikrem passer også som tilbehør til for eksempel stekt laks. Brokkolikremen er også ypperlig sammen med asiatiske smaker, som sweet chilisaus, asiatisk fruktsalat (se neste punkt) og/eller granateplevinaigrette 

2. Asiatisk fruktsalat. Dette er et noe syrlig tilbehør, passer svært godt til kylling og rød fisk, men går også fint til kjøtt. Slik gjør du: Bland 2 avokado i terninger (a 1 cm), 3-4 tomat i terminger, 1 mango i terninger. Tilsett saften av en kvart lime, en liten håndfull grovhakket frisk koriander og eventuelt litt salt og pepper.

3. Hvitløksdip/kald saus. Lag en hvitløksdip eller en urtedip med dine favoritturter. Dill og gressløk passer best til fisk. Rosmarin og timian er godt både til kylling, lam og okse. Persille går til alt, basilikum er også anvendelig. For å finne riktig smaksbalanse på dipen er det spesielt viktig å tenke på det søte og det syrlige. Er dipen for søt kan du tilsette litt syre (slik som sitron, lime), er den for syrlig kan du tilsette sødme (slik som honning, sukker). Salt fremhever alle andre smaker og pepper gjør den bitrere. Tilsett gjerne noen dråper tabasco-saus for å få litt chili-pønsj på dipen.

4. Søtpotetpure. Knall oransj, litt søtlig og dyp på smaken. Tilsett gjerne litt soyasaus for å fremheve umamismaken. Søtpotetpuré passer svært godt til grillet oksekjøtt, flintstek, sommerkoteletter. Prøv også grillet søtpotet.

5. Potetmos. En klassiker, passer til det meste, veldig enkelt å lage selv. Kok poteter, mos dem for hånd (hvis du bruker elektriske hjelpemidler blir potetmosen til «lim»), tilsett smør og melk eller fløte. Smak til med salt, pepper og dine favoritturter. Du kan også tilsette revet parmesan i potetmosen for en mer italiensk smaksopplevelse, tilsett da gjerne også litt fersk, grovhakket basilikum og/eller litt finhakkede soltørkede tomater. Og du kan lage en blanding av poteter og rotgrønnsaker i mosen.

6. Grønn salat. Bruk det du har. Forslag til mulige ingredienser: salat (gjerne ulike typer, inkludert ruccola), tomat, agurk, selleristang, mais, paprika, sjalottløk, avokado, sukkererter, eple, peanøtter, hasselnøtter, hvite bønner, kikerter. Husk at en vinaigrette vil gjøre salaten mindre bitter og binde sammen smakene på en god måte. Tilsett gjerne store mengder friske urter i salaten, kun grovhakkede.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s