Rødvinsaus med løk – her med ytrefilet, søtpotetpuré og stekte sjampinjonger

den

rødvin og løksaus

Denne middagen har litt helgepreg over seg, men går raskt å lage, og passer derfor fint på en hverdag, eventuelt en fredag etter jobb. Det viktigste med denne retten er etter min mening løk- og rødvinssausen. Den er så utrolig enkel: 1) stek løk 2) ta oppi tre ingredienser til 3) la koke litt. Og voila!

Sausoppskriften kommer fra boken «Lag god mat» av Mary Berry som bare inneholder grunnteknikker og grunnoppskrifter. Boken er ute av produksjon for lenge siden, men det finnes et brukt eksemplar til salgs her. Opprinnelig anbefales det å ha sausen til lammekjøtt, men jeg valgte denne gangen å servere sausen til oksekjøtt, med søtpotetpuré og sopp. Søtpotetpuréen passet veldig godt, og ble ganske søt og mild i kontrast til de kraftige smakene fra oksekjøttet og sausen og soppen, som jo inneholder mye umamismak. Du kan bytte ut søtpotetpuréen med potetpuréen om du foretrekker det.

Dette trenger du til 2 personer, 20 min:

 • 2 ytrefiletstykker av okse (kan byttes ut med lammekoteletter eller andre typer møre stykker av okse)

Søtpotetpuré

 • 1 stor søtpotet, skrellet og delt i mindre biter (kan byttes ut med kålrabi)
 • 3 gulrøtter, skrellet og delt i biter
 • 1 sjalottløk, skrellet og delt i to (kan sløyfes)
 • ca 50 g smør
 • 6 ss fløte

Løk-og rødvinsaus

 • 1 dl rødvin
 • 1 rødløk eller 3-4 sjalottløk, hakket
 • 1 ts dijonsennep
 • 1 ts honning

Sopp med soyasaus

 • 3-4 sopp, i skiver
 • 6 ss soyasaus (gjerne mushroom soy sauce eller light soy sauce)
 • salt og pepper

1) Kjøttet. La gjerne kjøttet ligge i romtemperatur en halvtime før steking. Brun ytrefiletstykkene på begge sider i smør i varm stekepanne, legg kjøttet til å hvile på en tallerken. La kjøttet enten ettersteke på 150 grader i ildfast form i ovnen til det har ønsket temperatur, eller legg det oppi sammen med sausen, se steg 3.

2) Søtpotetpuré. Sett vann til koking. Gjør klar søtpotet, gulrøtter og løk og legg det oppi vannet så snart det er ferdig oppkuttet. Kok til grønnsakene er ferdige, sjekk med en gaffel, cirka ti minutter hvis bitene er 2-3 cm i diameter. Sil av vannet, la dampe fra seg. Tilsett smør, kremfløte, litt salt og pepper og 2 ss soyasaus. Kjør med stavmikser til du har en myk puré. Smak eventuelt til med mer krydder.

3) Rødvin- og løksaus. I stekepannen (den du har stekt kjøttet i) tilsetter du 3 ss smør og løken. Stek løken over middels varme i 3-4 minutter, til den er blank. Tilsett vin, honning og sennep. La det koke litt inn, tilsett litt salt og pepper. Legg ytrefileten i sausen og legg på lokk. La stå i noen minutter på lav varme, snu deretter ytrefileten og la det stå noen minutter til.

4) Sopp med ekstra smak. Stek sopp i smør over høy varme. Hell over noen spiseskjeer soyasaus og smak til med salt og pepper.

Voila, håper det smaker!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s