Hjemmelaget makrell i tomat

IMG_20150704_124958_resized

“The world is supposed to be full of possibilities, but they narrow down to pretty few in most personal experience. There’s lots of good fish in the sea…maybe…but the vast masses seem to be mackerel or herring, and if you’re not mackerel or herring yourself you are likely to find very few good fish in the sea.”
― D.H. Lawrence

Da vi kom på hytten i helgen viste det seg at en fisketur hadde resultert i enorme mengder med makrell. Så for å bruke opp all makrellen testet vi ut makrell i ulike former. Vi har derfor hatt: pannestekt makrell, varmrøkt makrell, kokt kald makrell med poteter og rømme, og hjemmelaget makrell i tomat. Sistnevnte oppskrift tenkte jeg å dele. Makrell i tomat ble produsert hermetisk fra 1950-tallet i Norge, og har lenge vært en svært populær påleggssort i Norge. Jeg har aldri laget makrell i tomat før, men fant en oppskrift på godfisk.no basert på fersk makrell. Oppskriften består av panert makrell og en tomatsaus tilsatt eddik, salt og sukker, som gir sausen dybde og balanse. Makrellen i tomat ble veldig god og frisk på smak. Den er litt tynn i forhold til det jeg er vant med fra hermetisert makrell i tomat, men den er jo iblandet en del eddik, så kan ha noe med det å gjøre. Og det gjør ingenting. Mulig det hadde gått å kjøre hakkede tomater med stavmikser dersom du vil ha jevnere masse. Skal prøve det neste gang. 🙂 Det var overraskende enkelt å lage makrell i tomat, det eneste som krever arbeid er å rense og filetere makrellen. Resten er veldig rett frem. https://www.youtube.com/watch?v=gqut_esVo7U Jeg har her laget en stor porsjon, det er bare å halvere porsjonen, så er det fortsatt nok til at alle kan få smake. 🙂 Selve retten tar 15 min å lage, i tillegg til fileteringstid, og det at den skal stå i kjøleskapet en stund, gjerne over natten.

Dette trenger du til 6 porsjoner:

 • 6 stk  makrellfilet (tilsvarende ca 3 hele makreller)
 • 6 ss  hvetemel sammalt, fint
 • 1,5 ts  salt
 • 1,5 ts  pepper
 • 3 ss  olje

Tomatlake

 • 0,8 dl  eplecidereddik
 • 3 dl  hermetiske tomater, grovhakkede eller passata (tomater som har en jevn konsistens)
 • 0,8 dl  sukker
 • 1 ts  salt
 • 0,5 ts  pepper

Slik går du frem:

 1. Fileter makrellene (se video øverst for hvordan det gjøres). Husk å fjerne benene. Det er opp til deg om du ønsker å beholde skinnet på eller ikke.
 2. Vend makrellfiletene i en blanding av sammalt hvetemel, salt og pepper. Stek filetene i olje til de er brunet og gjennomstekte, ca. 2 minutter på hver side.
 3. Tomatlake: Rør sammen eplecidereddik, hakkede tomater, sukker, salt og pepper til laken. Rør til sukkeret er oppløst.
 4. Legg de stekte makrellfiletene i et dypt fat og hell tomatlaken over. Ta plastfolie eller lokk over, og la makrellen trekke i kjøleskap til neste dag. Et voila! Du har nå hjemmelaget makrell i tomat.

IMG_20150704_125814_resized

Serveringstips: Bruk makrell i tomat som pålegg på eltefrie brød, eller enda enklere: eltefrie rundstykker. Makrell i tomat kan også serveres med nykokte poteter og salat. Tips: Du kan gi tomatlaken en annen smak ved å tilsette basilikum eller chili. En alternativ oppskrift på makrell i tomat basert på ferdig peppermakrell kommer fra Tom Victor Gausdal. Det er ikke ordinær makrell i tomat, for eksempel bruker han ikke eddik og sukker i tomatsausen, men har makrell, tomat, løk og urter.

Slik gjør han det:

Ingredienser: 1 ferdig peppermakrell, 2 modne plommetomater, 1 sjalottløk, persille, gressløk, grillet brødskive med olivenolje

Fremgangsmåte: Flak opp peppermakrellen. Finhakk tomat og sjalottløk. Hakk litt persille og gressløk. Bland i og smak til. Vend. Anrett på grillet brødskive med olivenolje. Kilder: godfisk.no, Wikipedia, NRK mat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s