Maisbrød med tomatsyltetøy- Sørafrikansk stil

maisbrod

Dette maisbrødet så jeg ble laget på et matprogram på TV for en uke siden, og bestemte meg for at dette skulle lages. Som sagt, så gjort. Og det ble nydelig, med søte maiskorn, myk og kraftig cheddarost og aromatisk timian. Dette er definitivt egnet til gjentakelse.

Maisbrød er populært i Sør-afrika, oppskriften jeg har testet ut her er hentet fra Sarah Graham, som har matlagingsprogrammet Food Safari, se originaloppskrift her. I mange andre oppskrifter på maisbrød moses maisen før den tilsettes i deigen, men jeg synes hele maiskorn gjorde konsistensen og smaksopplevelsen enda bedre. Det er brukt revet cheddarost i oppskriften, jeg valgte en ekstra lagret type, ettersom denne har mye smak. Jeg tok også i litt mer cheddarost enn i den opprinnelige oppskriften.

Du kan doble oppskriften og steke brødet i en gryte. Jeg valgte vanlig oppskrift, stekt i brødform (mulig du kan bruke liten og smal ildfast form også). Brødformen skal egentlig dekkes med bakepapir. Jeg hadde ikke bakepapir og smurte med smør, men bakepapir anbefales for at den skal løsne greit.

Hvetemelet skal siktes, for at brødet skal bli lettere og luftigere. Det er særlig viktig å sikte melet når du lager brød med bakepulver som hevemiddel, slik som her.

Maisbrød passer godt med tomatsyltetøy, se oppskrift nederst. Men først selve maisbrødet.

Dette trenger du til 1 brød:

 • 3 egg
 • 125 g hvetemel, siktet (ca 2 dl)
 • 3 ts bakepulver
 • 3 dl revet cheddar*
 • 1 stor sjalottløk (eller liten vanlig løk), revet eller finhakket
 • 2 ss finhakket fersk timian**
 • 0,5 ts salt
 • 0,25 ts pepper
 • ca 140 g maiskorn, avrent

Slik gjør du:

 1. Sett ovnen på 180 grader over/undervarme.
 2. Finn frem en stor bolle, tilbered ingrediensene og bland dem godt i bollen.
 3. Dekk brødformen med bakepapir. Hell deigen oppi.
 4. Sett inn i midten av ovnen. Stek i 30-40 minutter, til den er gylden på toppen og den er ferdig gjennomstekt. Det kan du sjekke ved å stikke en skarp kniv eller spisepinne inn i brødet, dersom kniven kommer ut uten at deig er klistret på, er brødet ferdig.
 5. La brødet eventuelt hvile noen minutter i formen før du tar det over på rist. Server deretter straks med godt smør og gjerne også tomatsyltetøy (se under).
 6. Oppbevar tildekket slik at det ikke mister fukt.

*Variasjon: bruk annen, vellagret ost eller en blanding. Jeg har prøvd en blanding mellom cheddar og Vesterhavsost, det fungerte veldig godt.

**Variasjon 1: dropp timian og tilsett i stedet 1/3 ts røkt paprika, 1/2 ts spisskumminfrø og 2 ss hakkede soltørkede tomater.

Variasjon 2: dropp timian og tilsett i stedet 1/2 ts vanlig malt paprika og 1/4 ts malt spisskummin

Maisbrød kan brukes til så mangt, som tilbehør til grillmat, egg og bacon, med ost på. Vi serverte maisbrødet som tilbehør til biff med kanel, granateple-tabbouleh og tomatsyltetøy (ligger oppå biffen på bildet under).

wp-1483821185565.jpg

Dette trenger du til tomatsyltetøyet:

 • 1 kopp med cherrytomater, delt i to
 • 3-4 stilker med fersk timian
 • 2-3 ts sukker
 • 1-2 ss balsamicoeddik (jeg tilsatte også litt granatepleeddik)
 • Litt salt og pepper

Slik gjør du:

 1. Tilsett alle ingrediensene i en liten gryte og stek på lav til medium varme i 10-15 minutter, til konsistensen er litt klissete. Tilsett litt vann hvis det se ut til å steke seg tørt.
 2. Ta vekk fra varmen, sjekk om det trenger mer krydder (salt/pepper). Server oppå maisbrødet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s