Tabbouleh med granateple

den

wp-1483819507573.jpg

Tabbouleh er en av de mest kjente rettene i Midt-Østen og har gått sin seiersgang verden rundt. Retten inneholder som regel bulgur, persille, tomat, mynte og sitron, men serveres i en rekke ulike varianter. Det sies at det er persille som egentlig er det viktigste i en tabbouleh, ikke bulguren. Det oppdaget jeg litt for sent, og hadde 50 gram persille der jeg skulle hatt 200 gram. Derfor har den opprinnelige planen blitt justert og fikset på og har strengt tatt endt opp mer som en granateplesalat enn en klassisk tabbouleh. Men du verden så godt det ble! Vi serverte tabboulehen til pepper- og kanelbiff, og maisbrød med tomatsyltetøy, se bilde under. Det er noe av det bedre jeg har smakt på en stund, og anbefales.

wp-1483821185565.jpg

Varianter av tabbouleh

Tabboulehen kan også utgjøre en egen rett, og serveres da gjerne i salatblader. Bildet under viser hvordan jeg serverte den sist. Tabboulehen tas inni salatbladene med en skje før de spises, litt som salatbladtaco.

På bildet under har jeg fulgt en klassisk oppskrift uten granateple og granateplesirup. Tabboulehen på bildet inneholder også ekstra mye tomat og persille.

tabbouleh

Oppskriften i dette innlegget er basert på klassisk fremgangsmåte, men med noen nye ingredienser. Jeg har laget tabbouleh før, men ble særlig inspirert til å lage det på nytt etter jeg leste på den supre bloggen Et kjøkken i Istanbul, det var også der jeg leste trikset om granateplesirup.

Smake til tabboulehen

Jeg valgte å tilsette litt kanel i granateple-tabboulehen. Det var fordi vi serverte den til pepper- og kanelbiff, og jeg ville at smakene skulle gå igjen i flere elementer, det pleier å hjelpe på smaksbildet. Skal du ikke lage kanelbiff kan du droppe kanelen. Andre passende krydder kan være koriander, muskatnøtt og ingefær, maks 1/4 ts av hver.

Det som også er viktig er at du finner en fin balanse mellom det syrlige og det søte i retten. Du må smake den litt til til slutt. Hvis den er for søt tilsetter du litt syre (for eksempel sitron), det demper sødmen. Dersom retten er for syrlig tilsetter du litt sødme (for eksempel grenadine/granateplesirup), det balanserer og demper syrligheten.

Dette trenger du (4 personer):

 • 50 g bulgur
 • 8-10 cherrytomater
 • 2 vårløk (det hvite/lyse)
 • 1 sitron
 • 1/4 ts kanel (kan sløyfes)
 • 50 g persille
 • 25 g mynte
 • 1/2 granateple, frøene (ikke det hvite)
 • ca 4 ss olivenolje
 • ca 3 ss granateplesirup/ Grenadine
 • Ev litt ekstra sitron
 • Salt og pepper
 • Salatblad til servering (hvis tabbouleh er hovedrett)

Slik går du frem:

 1. Rens bulgur i kaldt vann til vannet er rent. Jeg pleier å ha bulgur i en liten bolle eller litersmål, fylle opp med vann, røre litt rundt med hånden, og så skifte ut mesteparten av vannet tre ganger frem til vannet stort sett er rent. Sil av vannet og legg bulguren i en bolle, rør litt i den med en gaffel så den blir luftig.
 2. Finhakk tomater og vårløk, bland med bulgur (husk å også få med væsken fra tomatene) og tilsett til slutt sitronjuice fra nesten 1 sitron. Bland og pakk godt sammen og sett til side slik at bulguren får tid til å trekke til seg saften.
 3. Vask persille og mynte og ta av stilkene. Grovhakk og legg klar i en liten bolle.
 4. Rens granateple (tips til rensing her) og tilsett i bulgurblandingen. Tilsett også persille, mynte og kanel. Rør sammen olivenolje og granateplesirup og hell over blandingen. Smak til med salt og pepper. Finn også fin balanse mellom det syrlige og søte (hvis for syrlig tilsett mer grenadine, hvis for søtt, tilsett mer sitronsaft).
 5. Server i salatblad som egen rett, eller som tilbehør til kjøtt eller kylling.

Håper det smaker!

Litteraturtips og inspirasjon:

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s