Granateple er en eksotisk frukt som har mange bruksområder. Jeg har lenge tenkt på at det hadde vært kjekt å dele noen tips til hvordan dere kan bruke granateple i mat. Dette innlegget handler i liten grad om ernærming, men en ting vil jeg si – ikke bare har granateple har en spennende smak og konsistens, men den har også et skyhøyt antioksidantnivå (40 ganger mer enn epler). Ikke dårlig.
Fakta om granateple
Granatepler ble dyrket allerede i forhistorisk tid av egyptere og jøder, som regnet granateplet for å være en hellig frukt. Granatepler skulle angivelig inneholde 613 frø, like mange som det er lover i Det gamle testamentet. I buddhismen regnes granatepler fortsatt som en velsignet frukt, i likhet med fersken og sitron.
Nå dyrkes granateple i alle varme land. Granateple er på sesong august til februar og bør lagres ved 6-8 grader Celcius, jeg pleier å la det ligge i kjøleskapet. Modne granatepler har lang holdbarhet, faktisk så god at de i gamle dager ble brukt som proviant ved lange reiser
Granateple kjøpes ferskt og stadig flere butikker har begynt å ta inn granatepler. Når du skal velge granateple bør du se etter relativt store granatepler, som er tunge, og der fargen på skallet er rødt til dyprødt. Inni granateplet finner du seks rom fylt med røde frø, og det er bare frøene som kan spises. Granateplefrøene har en aromatisk og søt-syrlig smak som kan minne litt om søte rips.
Hvordan rense granateple
Når du skal rense granateple skal du bare sitte igjen med frøene. Du må fjerne de hvite «veggene» mellom kamrene, ettersom disse ikke smaker så godt. Hvis du prøver å fjerne frøene på vanlig måte bør du passe opp for eventuelle hvite klær som ligger i nærheten (hint – flytt disse lenger vekk). Det finnes spesielt to kjente triks som skal gjøre det enklere å rense granateple. Det ene trikset går ut på å rense granateplet under vann:
Det andre trikset går ut på å slå granateplefrøene ut med en sleiv.
Granatepler kan spises rett fra skallet med gaffel eller skje. Men man ønsker gjerne å bruke frukten som del av en matrett, jeg har derfor samlet noen forslag til bruksområder i resten av blogginnlegget.
Granateplesaft som marinering eller vinerstatning
Granateplesaft er fin til marinering av både kylling, lam, vilt og and. Granateplesaft kan også brukes til å koke ut av stekepannen etter steking, dersom du ønsker en litt syrlig sjysaus. Eller du kan tilsette granateplesaften som en erstatning for rødvin i saus (for flere tips til erstatning av vin i mat se her).
Granateplesaft
Granateplesaft er godt å drikke som tørstedrikk. Jeg var i Roma for en uke siden, der serverte de ferskpresset granateplejuice på et av grønnsaksmarkedene vi besøkte. Og den var fersk-fersk. De presset granateple mens vi sto der, og blandet inn litt appelsinjuice, jeg vil anslå at det var 10-15 % appelsinjuice og resten granateplejuice. Forfriskende! På markedet brukte de en manuell saftpresse av den typen dere ser på bildet under, men det går sikkert an å få saften ut ved hjelp av annet kjøkkenutstyr, og hvis du har saftpresse er vel saken i boks. 🙂
Om du ikke får tak ferdig granateplesaft og ikke har en juicepresse kan du lage saft ved å presse frøene gjennom en klede. En annen fremgangsmåte til å lage juice av granateple fiinner du her.
Saften kan også gjøres om til sirup, sistnevnte er mer kjent som Grenadine, som jo er et populært blandevann til drinker.
Granateple i salat eller som vinaigrette
Granateplefrøene har en konsistens som gjør at de egner seg godt i salater. Granateple er godt i salater, for eksempel sammen med couscous og salte oster som feta, chèvre og ulike blåmuggoster. Du kan også lage granateplevinaigrette. Denne vinaigretten er en av mine favoritter, fordi granateplene både bidrar med syrlighet og crispy konsistens. Jeg pleier å servere den sammen med brokkolikrem og kyllingrullade, men vinaigretten fungerer fint også som tilbehør til andre hovedretter der kylling, fisk eller svin spiller hovedrollen.
Granateple egner seg også godt i en asiatisk (eller vanlig) fruktsalat, der du for eksempel blander mango, pasjonsfrukt og granateplefrø og serverer med vaniljesaus.
Granateple i risretter
Ifølge en artikkel på Klikk.no er granateple en viktig smakssetter i det iranske/persiske kjøkkenet. Saften brukes i den sursøte gryteretten fesenjaan med kylling eller and og malte valnøtter, her er versjonen som kyllinggryte med valnøtt- og granateplesaus. Jeg har ikke prøvd å lage fesenjaan selv, men synes granateple er nydelig i en annen iransk rett, pilaff, se her for oppskrift på en persisk pilaffoppskrift jeg har prøvd flere ganger og blitt veldig tilhenger av. Noen andre forslag til granateple i risretter:
Du kan også tilsette granateplefrø eller granateplesaft i sauser, wok og gryter – det gir både syre og sødme til retten. Matgourmeten Hellstrøm foreslår å lage kamskjell med fenikkel og granateple, og har også laget en vegetarrett med granateple.
- Kalkunbiff med byggryn og granateplesaus
- Grillet ørret med kesam, granateple og vårgrønnsaker
- Ovnsbakt laks med spinat, brokkoli og granateple
Granateple i søtsaker
Granateple egner seg godt til desserter, fordi frøene er søt-syrlige og har en spennende konsistens, nesten som minieksplosjoner når du spiser, se oppskriften på den superenkle desserten fra bildet over her.
Granateple kan også spises sammen med ulike typer marengs, se for eksempel oppskrift på kremmarengs med granateple. Granateplefrøe er også gode i fruktsalat, is og mousse.
En av mine personlige favoritter er å tilsette granateple i ostekake, se oppskrift her.
Granateplesaft brukes også i gelé og fruktis, og hvis du lager granateplesirup, kan du legge sirupen som et lite smakslag oppå en pannacotta, se her.
Da satser jeg på at du har fått et tips eller to til hva granateple kan brukes til. Hvis du vil lese enda mer, har jeg her listet opp noen av kildene jeg har brukt, der du finner enda mer informasjon om granateple: