Blomkålkake med vellagrede oster og persille

Prøvd blomkålkake før? Det er en middag/lunsjrett. Det er ikke pai (har ikke paibunn), det er heller ikke omelett. Den inneholder hvetemel og bakepulver som gir en kakeaktig konsistens, mens modnet ost gir den masse umami og urtene gir friskhet.

Oppskriften er opprinnelig utviklet av den berømte kokken og kokebokforfatteren Ottolenghi, og blomkålkake er en av hans mest populære retter, utviklet over flere år.

Oppskriften jeg deler her er en variant, siden jeg ikke fant alle de originale oppskriften. Parmesan ble byttet ut med diverse vellagrede oster, basilikum ble erstattet med persille og jeg prøvde med tørkede urter i det som uansett skal stekes i olje sammen med løk.

Kaken er god i seg selv, gjerne sammen med en frisk salat, som lunsj/brunsjrett eller middag.

Ingredienser:

 • 1 stor blomkål, uten blad og stilk, i 3-cm buketter (450 g buketter)
 • 1 medium rødløk, skrellet (ca 170 g)
 • 5 ss/75 ml olivenolje
 • 1 ts tørket rosmarin
 • 1 ts tørket basilikum
 • 7 egg
 • 15 g/stor neve fersk persille, hakket (kan byttes ut med basilikum)
 • 120 g (2,4 dl) hvetemel, siktet
 • 1 1/2 ts bakepulver
 • 0,5 ts gurkemeie
 • 150-180 g (3-4 dl) grovrevet vellagret ost, jeg valgte en blanding av Norvegia 15 mnd og Gruyere 8 mnd. Du kan også bruke vellagret parmesan eller gran padano.
 • 1 ts Dijonsennep
 • 1 ts salt
 • 1 ss sesamfrø
 • Salt og pepper

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 200 grader over/undervarme.

2. Kok blomkålbuketter i en gryte med 1 ts salt. Kok i ca 10 minutter, til blomkålen er så mør at den går i stykker hvis du presser på den med en skje når den ligger på en tallerken. Sil av vannet og la blomkålen ligge i et dørslag og dampe fra seg litt mens du lager resten klart.

3. Kutt tre ringer a ca 0,5 cm tykkelse fra en av endene på løken. Grovhakk resten av løken og stek på medium varme i en stekepanne sammen med olje, basilikum og rosmarin i cirka 10 minutter, rør innimellom. Når løken er blitt myk tar du stekepannen av varmen for å kjøle den litt ned. Ta løk, egg og persille i en stor bolle, og bland/visp godt. Sikt mel og tilsett i eggeblandingen, ta så i bakepulver, gurkemeie, revet ost, sennep, 1 ts salt og litt (et par omdreininger) pepper. Rør til du får en jevn røre, vend forsiktig inn blomkålbukettene, prøv å ikke ødelegg blomkålen.

4. Dekk bunnen og sidene av en kakeform med bakepapir. Pensle de bakepapirkledde sidene med smeltet smør, bland deretter sesamfrø og valmuefrø og kast dem inn mot sidene slik at de fester seg til smøret. Du kan også smøre mellom bakepapir og formen for at den skal holde formen bedre. Hell blomkålrøren i formen, fordel overflaten cirka jevnt og legg løkringene på toppen til dekorasjon. Sett kaken i midten av ovnen, bak i cirka 45 minutter til den er gylden og ferdig (tips: sjekk ved å stikk en liten kniv til midten av kaken, den skal komme ut ren). Ta ut av ovnen, og la stå i romtemperatur, ca 10-20 minutter før den serveres, ta den gjerne ut av formen og på en rist, så den nedkjøles også på kantene.

Kaken bør serveres såvidt varm eller på romtemperatur, ikke glovarm. Kaken kan stå i kjøleskap til neste dag, da setter smakene seg enda bedre. Varm litt opp før den serveres andre gang, så osten får smeltet og konsistensen blir rett.

Tips:

For ikke å kaste noe, kan du steke opp litt grønnsaker og lage til en salat du serverer til kaken. Med en kniv – lag tynne strimler av de avskjærte blomkålbladene (ta først av den hardeste delen av bunnen), grovhakk eventuelle rester av rødløk (eller finn en ny og hakk opp), evt rester av blomkål (som små buketter e.l.) kan også med. Stek i stekepanne med olje på medium-sterk varme. Tilsett evt også litt grønnkål og evt små biter av salami, bacon, spekeskinke e.l. Når det er ferdig stekt kan du tilsette litt salt eller revet ost (rester av den du hadde i kaken, for eksempel). Skvis over litt sitronjuice og server som salat ved siden av kaken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s