Blomkålkake med spekeskinke, vellagrede oster og persille

wp-1684435951076.jpgPrøvd blomkålkake før? Det er en middag/lunsjrett. Det er ikke pai (har ikke paibunn), det er heller ikke omelett. Den inneholder hvetemel og bakepulver som gir en kakeaktig konsistens, mens modnet ost gir den masse umami og urtene gir friskhet.

Oppskriften er opprinnelig utviklet av den berømte kokken og kokebokforfatteren Ottolenghi, og blomkålkake er en av hans mest populære retter, utviklet over flere år.

Oppskriften jeg deler her er en variant, siden jeg ikke fant alle de originale ingrediensene. Parmesan ble byttet ut med diverse vellagrede oster, basilikum ble erstattet med fersk persille og jeg prøvde med tørkede urter i det som uansett skal stekes i olje sammen med løk. Jeg har laget flere varianter, derfor ser du i ingredienslisten hvordan du også kan variere.

Kaken er god i seg selv, gjerne sammen med en frisk salat, som lunsj/brunsjrett eller middag.

Ingredienser:

  • 1 stor blomkål, uten blad og stilk, i 3-cm buketter (450 g buketter)
  • 1 medium rødløk, skrellet (ca 170 g)
  • ca 5 ss/75 ml olivenolje
  • 1 ts tørket rosmarin
  • 1 ts tørket basilikum
  • 3-4 tynne skiver spekeskinke (kan sløyfes)
  • 7 egg
  • 15 g/stor neve fersk persille, hakket (kan byttes ut med basilikum)
  • 120 g (2,4 dl) hvetemel, siktet
  • 1 1/2 ts bakepulver
  • 0,5 ts gurkemeie (kan sløyfes)
  • 150-180 g (3-4 dl) grovrevet vellagret ost, ta det du har liggende, jeg har bl.a. brukt 15 mnd lagret hvitost, Gruyere 8 mnd, Vesterhavsost, vellagret parmesan og/eller gran padano
  • 6-7 terninger fetaost (kan sløyfes)
  • 1 ts Dijonsennep (kan sløyfes)
  • 1 ts salt
  • 1 ss sesamfrø (kan byttes ut med valmuefrø eller finhakkede mandler/hasselnøtter)
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 200 grader over/undervarme.

2. Kok blomkålbuketter i en gryte med 1 ts salt. Kok i ca 10 minutter, til blomkålen er så mør at den går i stykker hvis du presser på den med en skje når den ligger på en tallerken. Sil av vannet og la blomkålen ligge i et dørslag og dampe fra seg litt mens du lager resten klart.

3. Kutt tre ringer a ca 0,5 cm tykkelse fra en av endene på løken. Grovhakk resten av løken og stek på medium varme i en stekepanne sammen med olje, spekeskinke, basilikum og rosmarin i cirka 10 minutter, rør innimellom. Når løken er blitt myk tar du stekepannen av varmen for å kjøle den litt ned. Ta løk, egg og persille i en stor bolle, og bland/visp godt. Sikt mel og tilsett i eggeblandingen, ta så i bakepulver, gurkemeie, revet ost, sennep, 1 ts salt og litt (et par omdreininger) pepper. Rør til du får en jevn røre, vend forsiktig inn blomkålbukettene, prøv å ikke ødelegge blomkålen.

4. Dekk bunnen og sidene av en kakeform med bakepapir. Pensle de bakepapirkledde sidene med smeltet smør eller olje, ta deretter sesamfrø og kast dem inn mot sidene slik at de fester seg til smøret. Du kan også ha smør mellom bakepapir og formen for at den skal holde formen bedre. Hell blomkålrøren i formen, fordel overflaten cirka jevnt og legg løkringene på toppen til dekorasjon. Hvis du skal ha fetaost, stikk terninger variert  Sett kaken i midten av ovnen, bak i cirka 45 minutter til den er gylden og ferdig (tips: sjekk ved å stikk en liten kniv til midten av kaken, den skal komme ut ren). Ta ut av ovnen, og la stå i romtemperatur, ca 10-20 minutter før den serveres, ta den gjerne ut av formen og på en rist, så den nedkjøles også på kantene.

Kaken bør serveres såvidt varm eller på romtemperatur, ikke glovarm. Kaken kan stå i kjøleskap til neste dag, da setter smakene seg enda bedre. Varm litt opp før den serveres andre gang, så osten får smeltet og konsistensen blir rett.

Tips:

Stek gjerne opp litt grønnsaker og lag til en salat du serverer til kaken. Her kan du bruke avskjær fra blomkål også. Med en kniv – lag tynne strimler av de avskjærte blomkålbladene (ta først av den hardeste delen av bunnen), grovhakk eventuelle rester av rødløk (eller finn en ny og hakk opp), evt rester av blomkål (som små buketter e.l.) kan også med. Stek i stekepanne med olje på medium-sterk varme. Tilsett evt også litt grønnkål og evt små biter av salami, bacon, spekeskinke e.l. Når det er ferdig stekt kan du tilsette litt salt eller små terninger ost (rester av den du hadde i kaken, for eksempel). Skvis over litt sitronjuice, ha i olivenolje og server som salat ved siden av kaken.

wp-1684435991829.jpg

Legg igjen en kommentar