Restepai med ost og skinke

Restepai er en grei måte å bruke opp rester av ost og skinke du måtte ha liggende. Har du butterdeig, egg og meieriprodukter er du så godt som i mål. Butterdeig kan kjøpes frossen i butikken og er kjent for å holde på kvaliteten ved frysing.

Butterdeig eller hjemmelaget paideig?

Butterdeig (puff pastry på engelsk) er en rullet smørdeig som heves av vanndamp under ovnsteking ved høy temperatur. Vanndampen presser deiglagene fra hverandre, som gjør at butterdeigen ”blåser seg opp” og man får et lagdelt bakverk. Snacksen Tarte Flambee spiller på butterdeigs fordeler, se oppskrift her.

Du kan også lage paideig selv, slik: bland sammen 250 g mel, 125 g smør i terninger, 1 ts salt og 60 g iskaldt vann. Ikke kna, bare bland det slik at deigen akkurat holder seg sammen. Det er viktig å ikke varme opp deigen for mye, noen bruker kniv for å skjære smøret inn i melet. Legg deigen i plastfolie og i kjøleskapet i minst 20 minutter, så er den klar til bruk.

Variasjoner – bruk det du har liggende av ost og skinker

I denne restepaien kan man bruke alle oster man har liggende. Bruk gjerne gode, smaksrike oster – brie, blåmuggost, andre godt lagrede oster, parmesan m.m. Men også mildere oster fungerer, gjerne i kombinasjon med kraftigere oster.

Jeg har valgt å steke skinkebiter for ekstra smak. Dette blir en mektig pai, så anbefaler å servere den med en frisk salat for å balansere det opp. Vær forsiktig med spekeskinke, fenalår og andre kraftige skinker, siden de kan bli litt voldsomme på smak. Mildere skinker er gjerne bedre i denne retten.

Paien kan fungere både til lunsj og som middag. Sikkert god til frokost også. Den kan spises kald, lunken eller varm, jeg foretrekker lunken/varm.

Paien tar cirka en time å lage og er nok til 4 personer.

Dette trenger du:

  • 3 plater frossen butterdeig, tines før bruk
  • 3 egg
  • 2,5 dl blanding av rømme og melk (kan også bruke creme fraiche og/eller rømme)
  • ½ ts salt
  • ¼ ts pepper
  • Ca 150-200 g ost, i biter, bruk det du har liggende, jeg brukte norvegia ekstra lagret 15 mnd, fønix blåmuggost, brie, jarlsberg, Høvding sverre, philadelphia
  • 1/4 rødløk, i biter (kan sløyfes)
  • Ca 50-100 g skinker, i små terninger, jeg valgte salsiccia, chorizo, spekeskinke (bare litt), salami (mild)
  • Tilbehør: grønnsakssalat med vinaigrette

Slik gjør du:

1) Sett ovnen på 200 grader over/undervarme. Butterdeigsplatene tines i romtemperatur, cirka 20 minutter. Legg tinte butterdeigsplatene oppå hverandre på en melet overflate og kjevle ut til å bli minst stor nok overflate til å dekke en paiform. Kle en paiform med butterdeigen slik at den dekker formen på bunnen og opp langs sidene.

Prikk paibunnen godt med gaffel (så den ikke hever seg under steking). Dekk bunnen med aluminiumsfolie eller bakepapir. Forstek bunnen midt i ovnen i 10-15 minutter. Ta deretter ut bakepapir/aluminiumsfolie og stek i cirka fem minutter til, til den er lett gylden.

2) Fyllet: kutt rødløk og skinke i små terninger, surr dem på svak/medium varme i smør slik at du får frem smakene. Skjær ostene i biter. Har du kremost legger du skjefuller jevnt over bunnen. Legg ostebitene jevnt fordelt i bunnen av paien. Topp med skinketerningene, fordeles jevnt (se bilder) Deretter blander du sammen ingrediensene til eggeblandingen – egg, creme fraiche/melk og salt/pepper. Hell over skinkeblandingen og osten.

3) Stek paien på 200 grader Celcius i cirka 30 minutter, eller til eggeblandingen har stivnet og den er lysebrun på toppen.

4) La hvile i ca 10-20 minutter og server med en god salat med vinaigrette.

Håper det smaker!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s