Blomkålkake

Denne bildekrusellen krever javaskript.

As with most of Ottolenghi’s out-of-the-box creations, the Cauliflower Cake is just delicious. (…) The aroma of the toasty cake with the cheese, basil, and onion is decidedly pizza-like and incredibly appetizing. Then you bite into it, and your teeth slip through a sweet chunk of cauliflower, and you’re reminded why Ottolenghi’s books have cult followings – Maggie Mariolis, fra SeriousEats.com

Prøvd blomkålkake før? Først og fremst: Det er ikke dessert, det er en middag/lunsjrett. Men det er heller ikke pai (har ikke paibunn), det er heller ikke omelett (inneholder hvetemel og bakepulver m.m.). Det er rett og slett noe nytt – og godt, jeg har i hvert fall laget det fire ganger i løpet av få uker og den har forsvunnet svært kjapt.

Oppskriften er opprinnelig utviklet av den berømte kokken og kokebokforfatteren Ottolenghi, den siste utgaven er i hans bok Plenty More. Jeg har laget denne fire ganger nå og gjort noen justeringer i forhold til opprinnelig oppskrift: gått fra 1/3 ts til 0.5-1 ts gurkemeie, tilsatt 1 ts dijonsennep (kan sløyfes), økt mengden rosmarin fra 0,5-1 ts og tilsatt en neve hakket persille.

Kaken er god i seg selv, sammen med en frisk salat med vinaigrette eller med hjemmelaget pesto til. Perfekt for et tapasbord eller en buffet.

Ryktene skal ha det til at den også egner seg til frysing.

Sesamfrø, valmuefrø og gurkemeie finner du i krydderhyllen på butikken om du ikke har det fra før.

Ingredienser (til en kake, nok til 4-6 personer)

 • 1 stor eller 2 små blomkål, fjernet blad og stilk, brutt i 3-cm buketter (450 g buketter)
 • 1 medium rødløk, skrellet (ca 170 g)
 • 5 ss/75 ml olivenolje
 • 1 ts finhakket, fersk rosmarin
 • 7 egg
 • 15 g/stor neve fersk basilikum, hakket
 • Liten neve fersk persille eller timian, hakket (kan sløyfes)
 • 120 g hvetemel, siktet
 • 1 1/2 ts bakepulver
 • 0,5 ts gurkemeie
 • 150-180 g grovrevet Parmesan, vellagret (se etter merket Parmiggiano Reggiano)
 • 1 ts Dijonsennep (kan sløyfes)
 • 1 ts salt
 • 1 ss hvite sesamfrø
 • 1 ts valmuefrø
 • Salt og pepper

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 200 grader over/undervarme.

2. Kok blomkålbuketter i en gryte tilsatt 1 ts salt og nok vann til at blomkålen er godt dekket. Kok i opptil 15 minutter, til blomkålen er så mør at den går i stykker hvis du presser på den med en skje når den ligger på en tallerken. Sil av vannet og la blomkålen ligge i et dørslag og tørke mens du lager resten klart.

3. Kutt tre ringer a ca 0,5 cm tykkelse fra en av endene på løken. Grovhakk resten av løken og stek på medium varme i en stekepanne sammen med olje og rosmarin i cirka 10 minutter, rør innimellom. Når løken er blitt myk tar du stekepannen av varmen for å kjøle den ned noen minutter. Ta løken over i en stor bolle, tilsett eggene, basilikum og persille, visp godt og tilsett mel gjennom en sikt, deretter bakepulver, gurkemeie, parmesan, sennep, 1 ts salt og litt pepper. Rør til du får en jevn røre, tilsett deretter blomkål og rør forsiktig, prøv å ikke ødelegg blomkålbukettene når du rører.

4. Dekk bunnen og sidene av en 24 cm kakeform med bakepapir (til nøds bruk en rund, ildfast form med høye kanter, men husk bakepapir). Pensle de bakepapirkledde sidene med smeltet smør, bland deretter sesamfrø og valmuefrø og kast dem inn mot sidene slik at de fester seg til smøret. Du kan også smøre mellom bakepapir og formen for at den skal holde formen bedre. Hell blomkålrøren i formen, fordel overflaten cirka jevnt og legg løkringene på toppen til dekorasjon. Sett kaken i midten av ovnen, bak i cirka 45 minutter til den er gylden og ferdig (tips: sjekk ved å stikk en liten kniv til midten av kaken, den skal komme ut ren). Ta ut av ovnen, og la stå i romtemperatur i minst 20 minutter før den serveres, ta den gjerne ut av formen så den nedkjøles også på kantene.

Kaken bør serveres såvidt varm eller på romtemperatur, ikke glovarm. Kaken kan stå i kjøleskap til neste dag, da setter smakene seg enda bedre. Varm litt opp før den serveres andre gang, så osten får smeltet og konsistensen blir rett.

Tips til rester av fersk basilikum og rosmarin

Fortsatt en del friske urter igjen? Dette kan du gjøre med dem:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s