Blomkålkake

Prøvd blomkålkake før? Først og fremst: Det er ikke dessert, det er en middag/lunsjrett. Men det er heller ikke pai (har ikke paibunn), det er heller ikke omelett (inneholder hvetemel og bakepulver m.m.). Det er rett og slett noe nytt – og veldig godt…

Denne oppskriften er opprinnelig utviklet av den berømte kokken og kokebokforfatteren Ottolenghi, i hans bok Plenty More. Jeg har laget denne to ganger nå og gjort noen justeringer i forhold til opprinnelig oppskrift: gått fra 1/3 ts til 1 ts gurkemeie, tilsatt 1 ts dijonsennep (kan sløyfes), økt mengden rosmarin fra 0,5-1 ts og tilsatt en neve hakket persille. 

Kaken er god i seg selv, sammen med en frisk salat med vinaigrette eller med hjemmelaget pesto til.

Ingredienser

 • 1 liten blomkål, brutt i 3-cm buketter (450 g)
 • 1 medium rødløk, skrellet (ca 170 g)
 • 5 ss/75 ml olivenolje
 • 1 ts finhakket, fersk rosmarin
 • 7 egg
 • 15 g/liten neve fersk basilikum, hakket
 • Liten neve fersk persille, hakket (kan sløyfes)
 • 120 g mel, siktet
 • 1,5 ts bakepulver
 • 0,5-1 ts gurkemeie (mengde etter smak og behag)
 • 180 g grovrevet Parmesan, vellagret (helst merket Parmiggiano Reggiano) 
 • 1 ts Dijonsennep (kan sløyfes)
 • 1 ss hvite sesamfrø
 • 1 ts valmuefrø
 • Salt og pepper

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 200 grader over/undervarme.

2. Kok blomkålbuketter i en gryte tilsatt 1 ts salt og nok vann til at blomkålen er godt dekket. Kok i 15 minutter, til blomkålen er så mør at den går i stykker hvis du presser på den med en skje når den ligger på en tallerken. Sil av vannet og la blomkålen ligge i et dørslag og tørke mens du lager resten klart.

3. Kutt tre ringer a ca 0,5 cm tykkelse fra en av endene på løken. Grovhakk resten av løken og stek på medium varme i en stekepanne sammen med olje og rosmarin i cirka 10 minutter, rør innimellom. Når løken er blitt myk tar du stekepannen av varmen for å kjøle den ned noen minutter. Ta løken over i en stor bolle, tilsett eggene, basilikum og persille, visp godt og tilsett siktet mel, bakepulver, gurkemeie, parmesan, sennep, 1 ts salt og litt pepper. Rør til du får en jevn røre, tilsett deretter blomkål og rør forsiktig, prøv å ikke ødelegg blomkålbukettene når du rører.

4. Dekk bunnen og sidene av en 24 cm kakeform med bakepapir (til nøds bruk en rund, ildfast form med høye kanter). Pensle de bakepapirkledde sidene med smeltet smør, bland deretter sesamfrø og valmuefrø og kast dem inn mot sidene slik at de fester seg til smøret. Hell blomkålrøren i formen, fordel cirka jevnt og legg løkringene på toppen til dekorasjon. Sett kaken i midten av ovnen, bak i cirka 45 minutter til den er gylden og ferdig (tips: sjekk ved å stikk en liten kniv til midten av kaken, den skal komme ut ren). Ta ut av ovnen og la stå i romtemperatur i minst 20 minutter før den serveres. 

Den bør serveres såvidt varm eller på romtemperatur, ikke glovarm. Kaken kan stå i kjøleskap til neste dag, da setter smakene seg enda bedre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s