Noen mattips til en festmiddag

Venter du gjester og vil ha noen tips til hva du kan lage? Her følger noen forslag.

Forrett og snacks til musserende er jo helt frivillig, men hovedrett og dessert er for mange en must når venner kommer på besøk eller det er en feststemt anledning. Noen tips følger.

Forrett

tallerkenstekt laks

Har du prøvd å «steke» laks på en varm tallerken før? Laks trenger ikke mye varmebehandling, så det gir en delikat konsistens på laksen, og gjør den litt mildere.

Du kan velge å ikke varme laksen på tallerken også, konsistensen blir da mer «sushiete». Anbefaler laks av høy kvalitet til denne retten, for eksempel Salma eller Frøya.

Jeg har laget den i ulike varianter, to av disse ligger på bloggen:

  1. Tallerkenstekt laksecarpaccio italiensk stil. Denne varianten er italienskpreget, med balsamico, ruccola og parmesanost.
  2. Du kan også prøve en mer asiatisk variant av laksecarpaccio, med mango, fersk koriander og chutneydip, se oppskrift her.

Hovedrett

Til hovedrett anbefaler jeg stek av en eller annen slag. Se her for artikkel med tips til hvordan man steker kjøtt, inkludert oversikt over kjernetemperaturer.

Reinsdyrkjøtt er for en spesiell anledning, elgkjøtt er også godt, ellers er jo oksekjøtt en klassiker. Svinekjøtt er også et fikt alternativ (husk da noe syre i tilbehøret, for eksempel revet appelsinskall i en kremet saus).

En av mine favoritt-tilbehør til stek (og denne har blitt forsøkt til både svin, okse, reinsdyr og elg), er soppstuing, som jeg lærte av Christer Berens på et matkurs for mange, mange år siden. Soppstuingen er nydelig både som saus og tilbehør i ett. Her finner du oppskriften på elgfilet med soppstuing.

Som tilbehør er både poteter og/eller søtpoteter godt. Pommes Anna er en klassisk fransk variant, se oppskrift her. Vil du ikke ha Pommes Anna? Vel, det passer like godt med ovnsbakte båtpoteter til, kanskje også en blanding av båtpoteter og søtpoteter i båter? Det er bare å skjære potetene/søtpotetene i båter, krydre med salt og pepper, risle over litt olje og steke i ovnen på 180 grader (eller varmere) til de er gylne og gjennomstekt (sjekk med en kniv eller gaffel). Tar kanskje en halvtime?

En annen variant av tilbehøret til steker er rødvinsaus, søtpotetpure og stekte sjampinjonger.

Et klassisk alternativ er også kalkun, se oppskrift her

Et alternativ kan også være å lage en god gryte. Min absolutte favoritt da er den franske klassikeren Bouef Bourgignon. Oppskrift her, og bilde under.

For vegetar vil jeg absolutt anbefale karamellisert hvitløkspai, se oppskrift her. Min favorittvegetarrett, serveres hyppig til folk som egentlig ikke spiser vegetarmat også. Noe litt festaktig over retten, selv om det «bare» er en pai, er det noe med oster og de karamelliserte hvitløkene som gir den noe ekstra. Server gjerne med salat med masse ostebiter i.

Dessert

En av de mest populære oppskriftene på bloggen i høytider er hjemmelaget karamellpudding.

Hvis du vil ha mindre stress på kjøkkenet når gjestene kommer, anbefaler jeg Pannacotta, som kan lages klar dagen i forveien eller tidlig på dagen. Denne pannacottaen er med brunost, du kan kutte ut rom om du vil (men det gjør den ekstra god). Oppskrift finner du her.

En oppskriftsvariant jeg laget i julen er ostekake med hvit sjokolade, appelsinskall, kanel og stjerneanis, se her og bilde under. Må stå i kjøleskapet minst to timer før servering.

IMG_20181228_152124_252.jpg

Snacks

Dersom gjestene fortsatt har plass til litt snacks når den musserende drikken skal åpnes, anbefaler jeg å lage til litt Tarte Flambee. Den er relativt enkel å lage, og er en supergod match med både hvitvin, rosevin og musserende vin. Oppskrift finner du her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s