Terte med parmaskinke og karamellisert rødløk

IMG_3398

“You can’t hurry love, and you can’t rush puff pastry, either. You can knead too much, and you can be too needy. Always, warmth is what brings pastry to rise. Chemistry creates something amazing; coupled with care and heat, it works some kind of magic to create this satisfying, welcoming, and nourishing thing that is the base of life.”
― Kathleen FlinnThe Sharper Your Knife, the Less You Cry: Love, Laughter, and Tears at the World’s Most Famous Cooking School

Butterdeig, eller «puff pastry», er en smule komplisert, og selv mesterkokker som Hellstrøm og Jamie Oliver foreslår å kjøpe det ferdig frossent. Frossen butterdeig har nemlig ganske god kvalitet, og kan danne utgangspunkt for en rekke ulike retter. Butterdeigen består av mange lag og når den blir varmet opp gjør dampen gjør at den «puffer seg» opp. Den blir luftig og flakete, og passer både som bunnen i tunfiskpai eller grønnsakspai. Eller prøv tynn butterdeig med creme fraiche, løk og bacon, så har du snacksen «tarte flambee». Eller hva med en superenkel eplekake?

Den oppskriften jeg her skal presentere fikk jeg opprinnelig tilsendt fra en importør av Parmaskinker, sammen med sponsede smaksprøver på Parmaskinke (og vellagret parmesanost). Jeg har gjort flere mindre justeringer og forenklinger av oppskriften.

Dette trenger du til 2 porsjoner:

 • 2 plater ferdiglaget butterdeig (kjøp frossen og ta ut platene 20 minutter før du skal begynne på maten)
 • 1 pisket egg
 • 1 rødløk
 • 1/2 ss extra virgin olivenolje
 • 2 spiseskjeer balsamico-eddik
 • 1 spiseskje brunt sukker
 • 4 skiver Parmaskinke
 • Håndfull frisk rosmarin
 • 50 gram chevreost (eller fetaost)
 • salt og pepper

Slik går du frem:

1. Sett ovnen til 200 grader celcius over og undervarme.

2. Kjevle ut de to butterdeigsplatene, slik at de blir 50 % større, men fortsatt firkantet. Lag et merke 0,5 cm fra kanten med en skarp kniv. Prikk innsiden med en gaffel og smør deigen med pisket egg. Krydre med sort, kvernet pepper.

IMG_3377-1  IMG_3379-1

3. Stek deigen midt i ovnen i 10 minutter på et bakepapir. Når paibunnen begynner å brunes tas den ut.

4. Skjær langs merket du har laget langs kanten på terten (men ikke skjær helt gjennom). Slik får du et «lokk» du kan løfte av (løft forsiktig).

IMG_3382-1

5. Lag fyllet til terten: skjær opp rødløken og stek den i olje til den er gyllen. TIlsett balsamicoeddik og sukker, og rør om til løken er karamellisert. Krydre med salt og kvernet pepper.

IMG_3384-1  IMG_3389-1

6. Legg en skive parmaskinke i bunnen av hver terte. Dekk med karamellisert løk, dryss på med grovhakket fersk rosmarin, og biter av chevreost (eller fetaost), og sett tertene i ovnen igjen i 10 minutter. Tertene er ferdige når osten begynner å bli brun.

7. Servér tertene rett fra ovnen med en skive Parmaskinke og frisk rosmarin.

Serveringstips: Det er godt med en frisk salat til tertene, gjerne med en vinaigrette.

4 kommentarer Legg til din

 1. Shiv sier:

  hei, og takk for en god matblogg!

  Kan du forklare nærmere hvordan du ‘lager’ lokket? Greier ikke helt å se hvordan lokket blir til. Er den ene platen til lokk og den andre til bunn?

  1. matosofi sier:

   Hei! Takk for det. 🙂 Jeg ser at det kan være litt utydelig i oppskriftens punkt 4. Kort fortalt: Hver av de to platene blir til både topp og bunn. Poenget er at butterdeig består av mange lag med butterdeig med smør mellom. Etter varmebehandling vil platene blåse seg litt opp, og man kan deretter skjære løs et lokk (som da i praksis består av mange lag butterdeig), slik at du for hver plate får både topp og bunn. Jeg fant noen bilder jeg hadde tatt av prosessen, og de er lagt inn i steg-for-steg oppskriften. Håper det kan være til hjelp. 🙂

 2. Så deilig ut, og man kan ikke annet enn å la seg inspirere. Ha ei videre fin helg 🙂

  1. matosofi sier:

   Takk for hyggelig kommentar. Terten kan anbefales! Ha en fin helg videre du også. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s