Blomkålsalat med ristede hasselnøtter og granateple

20180812_192855.jpg

The addition of vinaigrette to freshly roasted vegetables gives them a freshness and juiciness they don’t normally have; the acidity brings out new shades of flavour, too. – Yotam Ottolenghi

Den undervurderte blomkålen

Dere som kjenner meg vet at jeg de siste månedene har hatt en ny favorittingrediens – blomkålen, gjerne som hovedingrediens i en middag. Det kan være. Så. Godt. Hvis du vil prøve noe nytt anbefaler jeg å prøve alt fra blomkålkake, spicy blomkål med grønn tahinisaus til blomkålstek.

Pga unormalt vær i sommer har det blitt opphopning av blomkål nå og noen bonder var redde for at de måtte kaste mye blomkål, men en rekke butikker, blant annet Meny, har kommet dem til unnsetning, se her

Så – både fordi jeg liker det og det er drøssevis av det i butikkene for tiden har jeg laget blomkål til middag annenhver dag og forsøkt en rekke nye oppskrifter. Tips til dere: En blogg som har mange gode blomkåloppskrifter er bloggen Green Bonanza. Jeg lagde nylig en versjon av hennes oppskrift på Blomkål Wings, de var skikkelig gode, perfekt til snacks foran tven. Jeg serverte dem med barbequesaus, holiday-dip (min barndomsfavoritt) og friske grønnsaker. Jeg skal få lagt ut min versjon av oppskriften, inntil videre finner dere den jeg brukte på Green Bonanza her. 

20180810_174844.jpg

Blomkål i salat

Blomkål egner seg også godt i salater, særlig vintersalater. Blomkålen tar på en veldig god måte i seg andre smaker og blir enda bedre når kombinert med noe søtt og spisst i smaken. Denne gangen har jeg prøvd en oppskrift av Ottolenghi som kombinerer bakt blomkål med crispy selleristang, ristede hasselnøtter, friske urter, søte granateplefrø og en vinaigrette som binder det hele sammen.

Retten fungerer veldig godt i seg selv, men kan også serveres som tilbehør til for eksempel kylling eller fisk. Som salat på en tapaskveld vil den også være perfekt! Jeg har laget retten to ganger for å teste ut om det gikk greit å skifte ut noen av ingrediensene, og det gjorde det. Men jeg vil anbefale allehånde, siden revet muskatnøtt ikke helt gjorde samme susen).

Noen av mine justeringer: Ottolenghi bruker sherryeddik og lønnesirup i sin vinaigrette, jeg valgte andre, mer vanlige eddiker og flytende honning, det fungerte godt. I opprinnelig oppskrift sto det at blomkålen skulle steke 25-35 minutter, men min blomkål var ferdig på mellom 20 og 25 minutter, så følg med. Hvis du trenger tips til å rense granateple, se her

Dette trenger du (2 personer):

 • 1 hode blomkål,  i små buketter (660 g totalt, kan også blande inn litt brokkoli)
 • 6 ss olivenolje
 • 1 stor stang selleri, skjært på skrå i 1/2 cm skiver (70 g totalt)
 • 30 g hasselnøtter, med skall
 • 10 g bladpersille, kun hele, små blad, stilk plukket vekk
 • 50 g granateplefrø (fra cirka et halvt granateple)
 • 1/3 ts malt kanel (kan økes til 1/2 ts om du vil ha ekstra mye kanelsmak)
 • 1/3 ts malt allehånde (kan til nøds erstattes med litt revet muskatnøtt)
 • 1 ss eddik av hvit balsamico, eplesider, hvitvin eller sherry
 • 1,5 ts flytende honning eller lønnesirup
 • salt og pepper

Slik går du frem (tar 50 minutter, mye av tiden er venting):

 1. Sett ovnen på 220 grader over/undervarme, skjær opp blomkål og bland bukettene med 3 ss olivenolje, 0,5 ts salt og litt pepper. Spre utover en stor ildfast form og stek i 20-30 minutter helt i toppen av ovnen til deler av blomkålen har blitt brunet og blomkålen er mør. Ta blomkålen over i en stor bakebolle e.l. og sett til side til nedkjøling.
 2. Mens blomkålen steker – gjør klar og vei opp granateple, stangselleri, persille og hasselnøtter.
 3. Når blomkålen er ferdig – skru ovnen ned til 170 grader. Når ovnen har rett temperatur – stek hasselnøttene på et bakepapir eller i en ildfast form i 15-17 minutter.
 4. La nøttene kjøle seg litt ned, grovhakk dem deretter og bland sammen med resten av ingrediensene, dvs. 3 ss olivenolje, eddik, honning, krydder, persille, nøtter, granateple, stangselleri og blomkål i den store blandebollen. Retten skal serveres romtemperert. Enjoy!

Kilder:

 • Yotam Ottolenghi, fra boken Jerusalem

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s