Middagsbesøk i helgen? Forslag til meny

Venter du gjester og vil slå på stortrommen? Her følger noen forslag til meny.

Forrett og snacks til musserende er jo helt frivillig, men hovedrett og dessert er en must, vil jeg argumentere for. 🙂

Forrett

tallerkenstekt laks

Har du prøvd å «steke» laks på en varm tallerken før? Vel, laks trenger ikke mye varmebehandling, så det gir en delikat konsistens på laksen, og gjør den litt mildere.

Du kan velge å ikke varme laksen på tallerken også, konsistensen blir da mer «sushiete». Anbefaler laks av høy kvalitet til denne retten, for eksempel Salma eller Frøya.

Jeg har laget den i ulike varianter, to av disse ligger på bloggen:

  1. Tallerkenstekt laksecarpaccio italiensk stil. Denne varianten er italienskpreget, med balsamico, ruccola og parmesanost.
  2. Du kan også prøve en mer asiatisk variant av laksecarpaccio, med mango, fersk koriander og chutneydip, se oppskrift her.

Hovedrett

Til hovedrett anbefaler jeg stek av en eller annen slag.  Se her for artikkel med tips til hvordan man steker kjøtt, inkludert oversikt over kjernetemperaturer.

Reinsdyrkjøtt er i vinden, elgkjøtt er også godt, ellers er jo oksekjøtt en klassiker. Svinekjøtt er også godt (husk da noe syre i tilbehøret, for eksempel revet appelsinskall i en kremet saus).

En av mine favoritt-tilbehør til stek (og denne har blitt forsøkt til både svin, okse, reinsdyr og elg), er soppstuing, som jeg lærte av Christer Berens på et matkurs for mange, mange år siden. Soppstuingen er nydelig både som saus og tilbehør i ett. Her finner du oppskriften.

Som tilbehør er både poteter og/eller søtpoteter godt. Vil du ikke ha pommes anna? Vel, det passer like godt med ovnsbakte båtpoteter til, kanskje også en blanding av båtpoteter og søtpoteter i båter? Det er bare å skjære potetene/søtpotetene i båter, krydre med salt og pepper, risle over litt olje og steke i ovnen på 180 grader (eller varmere) til de er gylne og gjennomstekt (sjekk med en kniv eller gaffel). Tar kanskje en halvtime?

En annen variant av tilbehøret til steken er rødvinsaus, søtpotetpure og stekte sjampinjonger.

Dessert

En av de mest populære oppskriftene på bloggen i juletider er hjemmelaget karamellpudding.

Hvis du vil ha mindre stress på kjøkkenet når gjestene kommer, anbefaler jeg imidlertid Pannacotta, som kan lages klar dagen i forveien eller tidlig på dagen. Denne pannacottaen er med brunost, du kan kutte ut rom om du vil (men det gjør den ekstra god). Oppskrift finner du her.

Snacks

Dersom gjestene fortsatt har plass til litt snacks når den musserende drikken skal åpnes, anbefaler jeg å lage til litt Tarte Flambee. Den er relativt enkel å lage, og er en supergod match med både hvitvin, rosevin og musserende vin. Oppskrift finner du her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s